Çin sanayi üretimi beklentilerin altında kaldı

Çin sanayi üretimi, ekonomik toparlanmadaki risk sinyalleri ile Temmuz ayında yüzde 9 yükselerek yüzde 9.2 artış görüleceği yönündeki beklentilerin altında kaldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PEKİN - Çin sanayi üretimi ve sabit varlık yatırımı geçtiğimiz ay beklenmedik şekilde yavaşlaması, hükümet gayrimenkuldeki düşüş ve yükselen batık kredilerle başa çıkmaya çalışırken ekonomik toparlanma üzerindeki riski artırdı.

Çin Ulusal İstatistik Kurumu’nun Beijing’te yaptığı açıklamaya göre, fabrika üretimi bir önceki yıla göre yüzde 9 artış gösterdi. Haziran ayında fabrika üretimi hızı yüzde 9.2 oranındaydı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin de tahmin medyanı yüzde 9.2 artış görüleceği yönündeydi. Sabit varlık yatırımları, Ocak-Temmuz döneminde yüzde 17 artarken, perakende satışlar geçtiğimiz ay yüzde 12.2’lik bir yükseliş ile beklentinin altında kaldı.

Çin’in en geniş anlamıyla yeni kredileri para arzındaki genişlemenin yavaşlaması ile küresel finansal krizden bu yana en düşük seviyeye geriledi. Açıklanan veriler, Başbakan Li Keqiang’ın bu yıl için yüzde 7.5’lik büyüme hedefine ulaşabilmesi için teşvikleri artırması gerektiğine işaret ediyor.