Çin, yaşlanan nüfusun finansal baskısıyla karşı karşıya

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

PEKİN - Çin'in yaşlanan nüfusu ve buna mukabil artacak sosyal sigorta fonu nedeniyle finansal baskıyla karşı karşıya olduğu bildirildi.

Çin İnsan Kaynakları ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Sosyal Sigortalar Bölümü Fon İdaresi Başkanı Çın Liang, ülke fonlarına mali girdinin artırılarak yatırım kanallarının çeşitlendirilmesi gerektiğini belirtti. 

Çın, Çin'in sosyal sigorta fonlarının değerini koruması ve artırması gerektiğinin altını çizerek, ülkenin bu politikaların sürdürülebilirliğini sağlamak zorunda olduğuna dikkati çekti. 

Ülkede sosyal sigorta sisteminde, yaşlılar için temel bağış sigortası, temel sağlık sigortası ve işsizlik sigortası, iş kazalarıyla bağlantılı yaralanma sigortası ve annelik sigortası olmak üzere beş fon bulunuyor. 

Çin'de 2010 itibariyle 60 yaş ve üzerinde 178 milyon kişi bulunuyor ve bu rakam toplam nüfusun yüzde 13,26'sına tekabül ediyor. Yetkililer ve devlete bağlı düşünce kuruluşları, bu rakamın 2030'a kadar iki katına çıkmasını bekliyor. 

Resmi verilere göre, geçen yıl 304,27 milyon çalışan ve emekli, yaşlılar için temel bağış sigortası kapsamında bulunuyordu. Bu sayının bir önceki yıla göre 20,36 milyon arttığı belirtildi.