Çin'den yeni hamle

Yeni yılın ilk haftasında borsalarında iki kez işlemlerin durmasıyla küresel piyasalarda dalgalanmalara neden olan Çin'de, faiz oranlarını daha da serbestleştirilecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Çin Merkez Bankası, faiz oranlarını daha da serbestleştireceğini bildirdi.

Çin Merkez Bankasından yapılan açıklamada yuanın daha uluslararası hale getirileceği ve değerinin temel olarak istikrarlı tutulacağı belirtilirken, kurun belirlenmesi mekanizmasını daha da iyileştirileceği vurgulandı. Açıklamada ayrıca, döviz kuru yönetim sistemi ve finansal kurumlarda reformların derinleştirileceği de ifade edildi.

Orta vadeli kredileri kullanacağını belirten Çin Merkez Bankası, ekonominin önemli alanlarını desteklemek için sermaye benzeri krediler ve kredi politikaları sözünü de verdi. 

Banka ayrıca, bankacılık sisteminde yeterli likiditenin korunması için ihtiyatlı para politikasını ve para politikası araçlarının esnek şekilde kullanımını devam ettireceğini de vurguladı. 

"Oynaklık reform hedeflerinin zorluğunu ortaya çıkarıyor"

Öte yandan uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Investors Service, Çin hisse senedi piyasamarındaki kargaşanın son perdesinin Çinli otoritelerin bir taraftan ekonomik, finansal ve sosyal istikrarı devam ettirirken, diğer taraftan güvenilir ve etkin reform tedbirleri dizayn etme ve uygulamayı giderek artan şekilde daha zor bulduklarını gösterdiğini bildirdi. 
      
Moody's yayınladığı raporda, kısa vadede Çinli otoritelerin ekonomik büyüme hedeflerini yakalamaya öncelik vereceklerine inandığını belirtirken, Çin ekonomisinde büyümenin 2016'da yüzde 6,3 olacağını tahmin ettiklerini de vurguladı. Emtia, inşaat ve ağır sanayi sektörlerinde kayda değer yavaşlamanın ciddi mali ve parasal teşviklerle dengeleneceğini tahmin eden Moody's, reformların methodu ve uygulanmasına bağlı olarak finansal piyasalarda daha fazla oynaklık yaşanmasının muhtemel olduğunu da belirtti. 
     
Moody's raporunda Çin Yuanında zayıflamanın Çin Merkez Bankasının büyümeyi daha rekabetçi kurla destekleme isteiğine işaret ediyor olabileceğini de vurguladı. Bununla birlikte zayıf yuanın Çin ve dünyanın geri kalanı için daha geniş ve negatif etkileri olacağını işaret eden Moody's, zayıf kurun Çin'den sermaye çıkışlarını ateşlemesi ve döviz rezervlerini azaltması riski bulunduğunu da vurguladı. Moody's yuanda kayda değer kaybının diğer ülkelerde varolan deflasyonun baskıları artırabileceğini de ifade etti.