Çin'in büyüme hedefi yüzde 7,5

Dünyanın ikinci büyük ekonomisi Çin, 2014 yılında yüzde 7,5 büyümeyi hadeflediğini açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PEKİN - Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin 2014 yılı için büyüme hedefini belirledi. Çin'de başlayan Ulusal Halk Kongresi'nde konuşan Çin Başbakanı Li Keqiang, bu yılki büyüme hedeflerinin yüzde 7,5 olduğunu söyledi. 

Enflasyon hedefi yüzde 3,5

Çin, bu yılki tüketici enflasyon hedefini yüzde 3,5'te tutarken 2014 bütçesinin ise 15,3 trilyon yuan (2,5 trilyon dolar) olmasını planlıyor. Bu çerçevede, Çin'in 2014'te GSYH'sinin yüzde 2,1'i kadar bütçe açığı vermesi bekleniyor. '

Danışmanlık firması Geoff Raby & Associates CEO'su Geoff Raby, "Çin'in son iki yılına bakılacak olursa açıklanan büyüme raporu uygulanan politikadaki devamlılığı ortaya koyuyor" dedi. 

Çin'de açıklanan şubat ayı HSBC PMI hizmet endeksi ise geçtiğimiz ay ülkede hizmet sektörünün hızlandığını gösterdi. Ocak'ta 50,7 ile 2,5 yılın en düşüğüne gerileyen endeks şubatta 51 olarak açıklandı.

Savunma bütçesi  yüzde 12,2 arttı

Çin, savunma bütçesini 2014'te yüzde 12,2 artırdığını açıkladı. 

Çin'in başkenti Pekin'de yapılan 12. Ulusal Halk Kongresi'nde yayımlanan Ulusal Reform ve Kalkınma Komisyonu'nun raporuna göre, ülkenin savunma bütçesi yüzde 12,2 artırılarak, 132 milyar ABD dolarına çıkarıldı. 

Pekin yönetimi, geçen yıl savunma bütçesi için 114 milyar ABD doları harcamıştı. 

Savunma bütçesinin başlıca olarak silah, mühimmat ve teçhizat yenileme ile Ar-Ge harcamalarına gideceği belirtildi. 

Çin Başbakanı Li Kıçiang, ulusal kongrede sunduğu çalışma raporunda, ordunun kapasitesini artırarak, bilgi çağının gerekleri uyarınca yeterliliğini geliştireceğini ifade etmişti. 

Çin'in son yıllarda savunma bütçesini iki haneli artırması özellikle Batı ülkelerinde endişeye sebep oluyor. Ancak buna karşın Çinli uzmanlar, ülkenin askeri harcamalarının orta seviyelerde ve ekonomik koşulları doğrultusunda olduğunu savunuyor.  

2013 verilerine göre, dünyada en çok askeri harcamayı 600,4 milyar ABD doları ile ABD yapmıştı.