Çin'in ihracatında sürpriz canlanma umudu verdi

Çin'in ihracatı aralık ayında beklentinin üç katı hızla artarken, 2012'de ihracat artışı yüzde 7.9 oldu. Ülkenin dış ticaret fazlası da 231.1 milyar dolara ulaştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
 
İSTANBUL - Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin'den yılbaşından bu yana olumlu veri akışı sürüyor. Çin'in resmi hizmetler PMI verisinin 56.1 ile dört ayın en yüksek seviyesinde açıklanmasının ardından aralık ayında ihracatta tahminlerin üzerinde artış gösterdi. İhracat artışı ülke ekonomisinde canlanma görüleceği yönündeki beklentileri güçlendirdi ve Çin verisinin verdiği moralle dünya borsaları ve emtia piyasaları güçlendi. 
Çin'de aralık ayı ihracat rakamı bir önceki yılın aynı döneme göre yüzde 14.1 artış gösterdi. Ülkede ihracat rakamları 7 ay sonra ilk kez yükseldi. Çin medyasında yer alan haberde, geçtiğimiz Aralık ayında gerçekleştirilen ihracat rakamlarının beklentilerin çok daha üstünde büyüme gösterdiği bildirildi. Kasım ayında 19.6 milyar dolar olan Çin'in ticaret fazlası geçtiğimiz ay yaptığı patlama ile aralık sonu itibariyle 31.6 milyar dolara ulaştı. Reuters anketine katılan ekonomistler, Kasım'da yüzde 2.9 artan ihracatta Aralık'ta yüzde 4'lük artış bekliyorlardı. Çin'in ihracatı 2012 yılında bir önceki yıla oranla yüzde 7.9 oranında artarken, ithalat da yüzde 4.3 artış gösterdi. Çin Gümrük İdaresi verilerine göre, ülkede dış ticaret fazlası 231.1 milyar dolara ulaştı ve 2011'e göre yüzde 48.1 artış gösterdi. Diğer yandan ülkenin dış ticareti hükümetin yıllık yüzde 10 büyüme hedefine ulaşamadı ve 2011'e oranla yüzde 6.2 büyüdü. Çin'in ihracat ve ithalat toplamı 3.87 trilyon dolara ulaşırken, büyüme 2011'deki yüzde 22.5'lik orana göre yavaşladı.
Çin'in verisi piyasalara olumlu yansıdı. Petrol fiyatları Çin'de aralık ayı ihracatının yıllık yüzde 14.1 artarak beklentinin yaklaşık 3 kat üzerine çıkmasının dünya ekonomisinde toparlanma beklentisini canlandırmasıyla yükseldi. Londra'da Brent tipi ham petrolün varil fiyatı 113.29 dolar/varil ile 12 haftanın en yüksek seviyesine çıktı. Petrol fiyatlarındaki artışta Suudi Arabistan'ın petrol üretimininde kesintiye gideceği yolundaki  haberler de etkili oldu. Bakır fiyatları da yükseldi. Londra Metal Borsası'nda bakırın tonu yüzde 0.85 artarak 8.150 dolar/ton düzeyine yükseldi. Emtia ihracatçışı ülkelerin paraları da değer kazanırken, Çin Yuanı ABD Doları karşında 6.2793 seviyesine ulaşarak son 8 ayın en yüksek seviyesine yükseldi. Yuan, ABD Doları karşısında geçen yıl 4 Mayıs'ta 6.2721 seviyesine ulaşmıştı.
İhracatın beklentinin neredeyse 3 katında geldiği Çin'de borsa bu yılın en büyük sıçramasını kaydetti. Pekin Hükümeti'nin ihracatın beklenenden daha fazla büyüdüğünü açıklaması ve Baoshan Iron&Steel Co.'nun daha yüksek kâr öngörmesinin ardından Çin Borsası yükseldi; Şanghay Bileşik Endeksi bu yılın en büyük sıçramasını yaptı. Çin verisi dünya borsalarını da yükseltti. MSCI Dünya Endeksi yüzde 0.3 yükselirken, Avrupa'da başlıca endekslerde yüzde 0.1-0.3 yükseldi. 
 
Kalıcı toparlanma mı? 
Çin'de ihracat aralık'ta beklentilerin üzerindeki yüzde 14.1'lik artışla yedi ayın en yüksek seviyesine ulaşmasına rağmen, analistlere göre küresel talebin durgun olması nedeniyle yükseliş kalıcı bir toparlanmaya işaret etmeyebilir. Çin Ticaret Bakanlığı yetkilileri ise, 2013 yılında ihracatın yüzde 8-9 ile geçen yıla oranla daha iyi bir performans gföstermesini beklediklerini söylüyor.