Çipras: Kemer sıkmaya son vereceğiz

Yunanistan Başbakanı Çipras, “Memorandumlara ve kemer sıkma politikalarına son vermekte kararlıyız” dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, hükümetin Yunan halkından aldığı talimat doğrultusunda memorandumlara ve kemer sıkma politikalarına son vermekte kararlı olduğunu belirtti.

Çipras, insani krizle mücadele kapsamında parlamentoya getirilen yasa tasarılarının oylanması öncesinde yaptığı konuşmada, vatandaşların yaralarının sarılmasına ve yükünün azaltılmasına yönelik alınan önlemlerin tek yanlı hareketler olmadığını belirterek, hükümetin ülke ekonomisinin yeniden canlanması için gerekli gördüğü adımları atmaktan çekinmeyeceğini söyledi.

"Tehditler reddediyoruz"

Bu konuda Avrupa’dan gelen eleştirileri “cüretkarlık” olarak tanımlayan Çipras, "Eğer kimileri seçimlerin Yunanistan'da hiç bir şeyi değiştirmediğini ve tekrar memorandumlara dönüleceğini hayal ediyorsa, tehditlerini bunların geçtiği yerler için saklasın. Onların tehditleri geçmez. Haysiyet duvarı burada yükseliyor" dedi.

Çipras, meclise getirilen tasarının, 5 yılık aranın ardından vatandaşların lehine gelen ilk tasarı olduğunu belirterek, hükümetin ekonominin nefes alması için vaat ettiği tüm yasaları hazırlayarak en kısa zamanda meclise getireceğini ifade etti. Yunanistan’ın Avrupalı ortaklarıyla 20 Şubat’ta yaptığı anlaşmanın bir "köprü" anlaşması olduğunu ve kemer sıkma politikaları içermediğini savunan Çipras, Yunanistan’ın anlaşmayı uygulamakta kararlı olduğunu, aynı şeyi Avrupa’dan da beklediğini belirtti.

Çipras, "Bu anlaşmayla sorunu uluslararası düzeye taşıdık. Karşılıklı yarar sağlayacak anlaşmanın temellerini attık. Özel bir muamele değil, eşitlik istiyoruz. Yunanistan şiddetli bir nehir gibi Avrupa’ya geliyor. Kimse durduramaz. Kemer sıkan Yunanistan artık geçmişte kaldı. Otokrat ve cezalandıran Avrupa da kısa bir süre sonra mazi olacak" dedi.