CNN: İran'daki gösterilerde 19 ölü var

İran'da seçim sonuçlarını protesto edenlerin gösterileri sürüyor. Ülkenin dışişleri bakanlığı yabancı basını 'tahrikçilikle' suçluyor. Gösterilerden kamu malları da nasibini alıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TAHRAN - İran'da cumhurbaşkanı seçimi sonrasında hükümetin uyarılarına rağmen dün de sokağa çıkan protestoculardan 19'unun öldüğü öne sürüldü. Gösterilerde kamu malına milyonlarca dolarlık zarar verildiği belirtilirken, İran Dışişleri Bakanlığı BBC ve VOA'yı 'aleyhte ve yalan haberlerle tahrikçileri yönlendirerek kargaşaya neden olmakla' suçladı.

CNN televizyonunun bir hastane kaynağına dayandırarak bildirdiğine göre protesto gösterilerinde 19 kişi hayatını kaybetti. Görgü tanıklarına dayanılarak verilen haberlerde, sokaklarda toplanan binlerce göstericiye polisin göz yaşartıcı gaz, tazyikli su ve cop kullandığı bildirildi.

Yabancı gazetecilerin olayları takip etmesi yasak olduğu için cep telefonlarıyla çekilen videoların sosyal paylaşım sitelerine gönderildiği belirtilen haberde, bu görüntülerde silah ve helikopter sesleri ile hastanelere taşınan yaralılar olduğuna dikkat çekildi.

Resmi olmayan açıklamalara göre protestoların 7. gününde bazı hastane yetkilileri 150 kişinin öldüğünü ifade ediyor.     

Öte yandan İran Emniyet Genel Müdür Vekili Ahmet Rıza Radan, Fars haber ajansına verdiği demeçte, "12 Haziranda yapılan seçimlerin ardından yaşanan olaylarda yaralanan ya da ölenlerin ailelerinden toplam 2 bin şikayet geldiğini", 10 bin kişinin de günlük hayatlarının yaşananlardan dolayı kesintiye uğradığı şikayetiyle polise başvurduğunu açıkladı.  

Dışişleri, yabancı basını suçluyor

İran, "aleyhte ve yalan haberlerle BBC ve VOA'nın tahrikçileri yönlendirerek kargaşaya neden olduğunu" bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı, "seçim sonraki süreçte yaşanan olaylarda ABD ve İngiltere'nin doğrudan parmağı olduğunu ve ülkenin birlik ve bütünlüğünün hedef alındığını" açıkladı.

Açıklamada, "İngiltere ve ABD'nin devlet desteğiyle yayın yapan BBC ve VOA tahrikçilerin komuta merkezi olarak görev yapıyor. Bu yayın kuruluşları İran halkına düşmanlığı ve İran'ın egemenliğini hedef almıştır" ifadeleri kullanıldı.

Dini lider Ayetullah Ali Hamaney de "ABD'nin özellikle de İngiltere'nin kitle iletişim araçlarını kullanarak İran'ı istikrarsızlaştırmak istediğini" söylemişti.

Tahran'da seçim sonuçlarının açıklanmasından sonraki ilk üç gündeki gösterilerde çıkan olaylar cep telefonlarının kameralarıyla çekilerek BBC ve VOA'ya gönderilmişti.

Milyonlarca dolarlık zarar var

İran'da seçim sonuçlarına karşı düzenlenen gösteride kamu malına milyonlarca dolarlık zarar verildiği belirtildi. Devlet televizyonu, başkent Tahran'da dün gece meydana gelen olaylara ilişkin görüntüleri yayımladı.

Görüntülerde, maskeli ve sopalı kişilerin başkentin merkezi ile 2, 6, 9 ve 10. bölgelerindeki otobüs durakları, trafik levhaları, çöp kutuları ile araçları ateşe vermeleri yer alıyor.

Yol kenarındaki ağaçlar ile çevredeki bina ve iş yerlerinin camlarını kıran göstericilerin saldırısında bir cami de zarar gördü.

Yetkililer, "halkın can ve mal güvenliğini tehdit eden" çok sayıda göstericinin yakalandığını açıkladı.

Emniyet Genel Müdür Vekili Ahmet Rıza Radan, seçim sonrası çıkan olaylarda 400 polisin yaralandığını, ayırca 700 bina, 300 banka, 300 özel araç ile 300 iş yerinin tahrip edildiğini söylemişti.