Coca Cola da kaçıyor, işsizlik % 25

Yunanistan'ın en büyük şirketi ülkeden çıkıyor, işsizlik yüzde 25'i aştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ATİNA - Yunanistan, işsizlik oranının yüzde 25'i aştığını açıklarken, ülkenin en büyük şirketi olanCoca Cola Hellenic (CCH) de Atina borsasından çıkıp Londra borsasında işlem göreceğini ve şirket merkezini de İsviçre'ye taşıyacağını açıkladı.

Piyasa değeri olarak ülkenin en büyük şirketi olan ve Rusya'dan Nijerya'ya kadar 28 ülkede Coca Cola ve başka meşrubatların şişelemesini yapan CCH'in yüzde 23 hissesi ABD'nin The Coca Cola Co şirketine ait. CCH, Yunanistan'daki tesislerinin çalışmaya devam edeceğini bildirdi.

Dün yapılan bu açıklama, işsizlik oranının 35 aydır aralıksız artışını devam ettirerek Haziran'da yüzde 24.8'den Temmuz'da yüzde 25.1'e yükseldi.

Ülkede 15-24 yaş grubundaki nüfusun yüzde 54'ü işsiz. Bu ortamda vergi artışları, kamuda harcama ve istihdamın kısılması uygulamalarına karşı şiddetli protestolar yaşanıyor. Yunanistan'da beşinci yılını süren resesyonda işsizlik oranı üç katının üzerine çıktı.

Bu önlemleri, Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu (IMF)2010 yılından bu yana verdikleri 200 milyar euro yardım karşılığında istiyor.

Tokyo'da konuşan IMF Başkanı Christine Lagarde, Yunanistan'ın bütçe açığını kapatmak için önündeki hedefleri yakalaması için Yunanistan'a iki yıl daha süre tanınmasını istedi.

Yunanlı yetkililer, böyle bir uzatma olursa fazladan 11.5-12milyar euro daha yardım gerekeceğini ve özelleştirme projesinin yolunda gitmemesi ve beklenenden daha derin gelen resesyonun etkisiyle de yeni para kaynaklarına ihtiyaç olduğunu söylüyorlar.

IMF, euro bölgesinin en büyük ekonomisi Almanya ve diğer alacaklı ülkelerin, ellerindeki Yunan tahvillerinden bir miktar zararı kabullenmeleri için baskı yapıyor. Aynı durumdaki özel sektör alacaklıları daha önce bu uygulamaya razı olmuşlardı.

Gelecek yıl seçime gidecek olan Alman hükümeti bu öneriye direniyor ancak Almanya'nın önde gelen bir ekonomi kuruluşu böyle bir önlem alınmazsa Yunan ekonomisinin ayakta kalamayacağını söylediler.

Merkezi Kiel'de olan IfW Enstitüsü'nde tahminler bölümü başkanı Joachim Scheide, "Yunanistan'ın borçlarının yeniden yapılandırması lazım. Yunanistan'a en çok yardımı olacak olan bu yol" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir