Çoğu Amerikalının 'kötü gün' tasarrufu yok

ABD'li Bankrate'in anketinde, Amerikalıların yüzde 63'ü 500 dolarlık 'kötü gün' birikimine sahip olmadığını ortaya çıktı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD'de yapılan bir anket, Amerikalıların yüzde 60'ından fazlasının 500 dolarlık beklenmedik acil bir harcama için yeterli tasarrufa sahip olmadığı ortaya koydu.  

ABD'de internet üzerinden bireysel finansman hizmetleri sunan Bankrate'in Money Pulse (Paranın Nabzı) başlıklı anketine göre, Amerikalıların sadece yüzde 37'isi 500 dolarlık sürpriz bir harcamayı tasarruflarından karşılayabiliyor.

Şirketin, 17-20 Aralık 2015 tarihlerinde gerçekleştirdiği ankete katılan bin kişiden yüzde 63'ü ise arabasının yolda kalması ya da dişinin kırılması gibi aciliyet durumunda kullanabileceği herhangi bir tasarrufu olmadığını belirtti.  

Anket sonuçlarına göre, bu kişilerin yüzde 23'ü sürpriz harcamayı diğer giderlerini keserek, yüzde 15'i kredi kartlarını kullanarak ve diğer yüzde 15'i aile üyeleri ya da arkadaşlarından borç isteyerek karşılamaya çalışacağını dile getirdi.

Fed'in anketleri de aynı yönde 

Bununla birlikte, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) yaptığı anketler de birçok Amerikalının toparlanan ekonomiye rağmen tasarruf yapamadığına ve maaştan maaşa geçinmeye çalıştığına işaret ediyor. Buna göre, sadece 400 dolarlık beklenmedik bir masraf, Amerikalı ailelerin yüzde 47'sini borçlanmak zorunda bırakıyor.  

Fed Başkanı Janet Yellen, konuya ilişkin bir açıklamasında, bazı Amerikalıların finansal açıdan 2007-2009 krizinden önceki döneme kıyasla daha kötü durumda olduğunu belirterek, özellikle kısıtlı imkanlara sahip olan ailelerin birikimlerini artırabilmeleri için desteklenmesi çağrısında bulunmuştu.  

Washington merkezli PEW araştırma şirketinin geçen yılın kasım ayında yaptığı başka bir araştırma, Amerikalı ailelerin yüzde 30'una yakının hiç tasarrufu olmadığını ortaya koyarken, Magnify Money adlı bir başka kuruluşun anketi ise ülkedeki bireylerin yüzde 38'inin kredi kartı borçlarını ödeyemediğini göstermişti.