Çöküşün etkisi büyük olur
Yunanistan'ın çöküşünün etkisi büyük olur, global tahribatı ölçemeyiz.
İSTANBUL - Deutsche Bank CEO'su veUluslararası Finans Enstitüsü (IIF) Yönetim Kurulu Başkanı Josef Ackermann,Yunanistan'ın çöküşünün etkisinin çok büyük olacağını, IMF'nin böyle bir durum datrilyon dolarlık kayba uğrayacağını ve bu durumun yaratacağı global tahribatın ölçülemeyeceğini söyledi. "İstanbul'u Önemli Bir Finans Merkezi'ne Dönüştürmek" başlıklı konferansın öncesinde dün akşam düzenlenen bir toplantıda yaptığı konuşmada Ackermann,"Yunanistan eurodan çıksın diyenler tahribatı gözönüne almıyorlar" dedi.
Yunanistan'da Pazar günü yapılan seçimde kemer sıkma politikalarını destekleyen partilerin parlamentoda çoğunluk oluşturamayacak oranda oy alması ülkenin eurodan çıkma riskini de beraberinde getirdi. Özellik sol partilerYunanistan'ın IMF ve Avrupa Birliği (AB) ile yaptığı mali yardım karşılığında uyguladığı tasarruf politikalarının önümüzdeki dönemde geçerli olmayacağını savunuyorlar. Avrupa ülkelerinin liderleri, Kasım ayında yapılan G20 zirvesinde Yunanhalkının mali yardım için öne sürülen şartları reddetmesi halinde ülkenin euro bölgesinden çıkmasına izin verilebileceğinin ipuçlarını vermişlerdi.
Euro bölgesi krizinin başında beş ana sorun bulunduğunu belirten Ackermann,bu sorunları Yunanistan'ın borçlarının sürdürülebilirliği, Portekiz, İspanya veİtalya ekonomilerinin iç düzenlerini sağlaması, 1-2 trilyon dolarlık bir koruma fonu oluşturulması, bankaların yeniden sermayelendirilmesi ve Avrupa'da yönetişimin iyileştirilmesi olarak sıraladı. Ackermann, "Bazılarının söylediğinin aksine bu sorunlara karşı alınan önlemler başarılı oldu. Yunanistan'da borç takası gerçekleştirildi, İtalya, İspanya ve Portekiz'de olumlu gelişmeler var. Artık kimse İrlanda'dan söz etmiyor bile. Bulaşma riskine karşı 750 m ilyar eu roluk bir fon oluşturuldu ve bankaların yeniden sermayelendirilme süreci güçlenerek devam ediyor" dedi.
AB ve IMF'den aldığı son mali yardım dilimi ile Haziran sonuna kadar olan harcamalarını karşılayabilen Yunanistan'ın iflas etmemek için bu tarihe kadar ABve IMF ile masaya oturabilecek bir hükümet oluşturması gerekiyor. Önümüzdeki dönemde tasarruf önlemlerinin devam etmesi gerektiğini vurgulayan Ackermann, "Ancak artık büyümeden de söz etmeye başlayabiliriz. Bu büyümenin parasal genişleme ile gerçekleşmesi gerekmiyor, yapısal reformlarla,inovasyonlarla, verimlilik artışlarıyla sağlanması gerekiyor" dedi.
"Avrupa'nın temel sorunlarını çözdük demek için henüz çok erken" diyen Ackermann, şöyle konuştu: "Global olarak değişen politik görünümde Avrupa'nın rolü ne olacak?Öncelikle bu soruyu kendimize sormalıyız. Rekabetin bu denli arttığı bir dünyadaancak birleşmiş bir Avrupa ile varolabiliriz. Bunu başarmak için de bundan sonraatacağımız adımlar üzerinde düşünmeli ve daha fazla koordinasyon, daha fazlamali ve siyasi birliği hedeflemeliyiz."