Çözüm için daha çok görüşülecek

KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Hristofyas arasında BM'nin New York'taki genel merkezinde yapılan üçlü görüşme sona erdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
BM - BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Hristofyas'ın yaptığı üçlü görüşmede, iki liderin uzlaşmazlık noktalarını gidermek için kendi aralarındaki görüşmeleri yoğunlaştırması kararlaştırıldı. 
      
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas arasında BM'nin New York'taki genel merkezinde yapılan üçlü görüşme sona erdi.
BM Genel Sekreteri Ban, üçlü görüşmenin ardından KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Hristofyas ile birlikte BM'de gazetecilere bir açıklama yaptı.
Ban, bugünkü toplantıda, iki liderin gelecek haftalarda, devam eden uzlaşmazlık noktalarını gidermek için "pratik bir plan" hazırlamak üzere kendi aralarındaki görüşmeleri yoğunlaştırma kararı aldıklarını bildirdi.
İki liderle birlikte gelecek yıl Ocak ayının sonunda Cenevre'de yeniden görüşme kararı aldıklarını belirten Ban, bu arada iki liderin, kendi aralarında yakınlaştıkları konuları ve tüm başlıklarda hala çözümlenmesi gereken özlü meseleleri tespit edeceklerini ifade etti. Ban, "Bu da BM'ye kendi atacağı adımlara karar vermesinde yardımcı olacak" dedi.
Ban, açıklamasının başında iki lidere bugünkü üçlü görüşmeye katılmak üzere New York'a geldikleri için teşekkür etti ve iki liderle yönetim ve güç paylaşımı, ekonomi, AB konuları, mülkiyet, toprak ve güvenlik konuları gibi özlü meselelerde yapıcı bir görüş alışverişinde bulunduklarını belirtti. 
Kıbrıs'a bu yılın başlarında yaptığı ziyarette iki taraftaki toplumda da Kıbrıs'ın nihayet yeniden birleşmesini sağlayacak bir çözüm yönünde umut ve beklenti olduğunu hissettiğini ifade eden Ban, müzakerelerde o dönemde gerçek bir ilerlemenin sağlandığını söyledi. Ancak yıl boyunca devam eden müzakerelerde net bir ilerleme sağlanamaması nedeniyle bu beklentinin azaldığını belirten Ban, bu nedenle liderleri New York'a davet ettiğini bildirdi. BM Genel Sekreteri Ban, "Kıbrıs müzakereleri ivme kaybediyordu ve hala zaman ve siyasi fırsat varken iki tarafın çözüme ulaşmaları için bu müzakerelere güç verilmesi, desteklenmesi gerekiyordu, bunu ancak iki lider yapabilir" dedi. BM'nin iki lideri desteklediğini belirten Ban, "Ama sadece iki lider bir çözüme varabilir" diye konuştu.
          
Müzakerelere saygı
BM'nin Adadaki müzakerelere "Kıbrıslılar tarafından yönetilen süreç olarak" saygı gösterdiğini kaydeden Ban, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu yüzden iki tarafın sorumluluklarını üstlenerek bu süreci çözüme doğru götürmelerini bekliyoruz. Kıbrıs halkı ve uluslararası toplum bir çözüm istiyor, hiç bitmeyen müzakereler istemiyor. Liderlerin de bugünkü görüşmemiz temelinde bunu anladıklarına inanıyorum. Bugünkü toplantının sürece yeniden ivme kazandırmaya yardımcı olduğunu umuyorum. İki lider de bana hızlı ve kararlı şekilde hareket edilmesi gereğinin farkında olduklarını söylediler."
İki taraf arasında ciddi görüş ayrılıklarının devam ettiğini, ancak iki liderin, iki ortak olarak çözüm hedefi yönünde birlikte çalışma niyetini dile getirdiğini bildiren Ban, bu kapsamda varılacak anlaşmaya, iki toplumun yapılacak referandumlarda güven duyması ve anlaşmayı kucaklaması için olumlu mesajlar verilmesinin de önemini vurguladı.
                               
İki lider görüşmelerini yoğunlaştıracak
Ban, bugünkü toplantıda iki liderin gelecek haftalarda, kendi aralarında devam eden uzlaşmazlık noktalarını gidermek için "pratik bir plan" hazırlamak üzere kendi aralarındaki görüşmeleri yoğunlaştırma kararı aldıklarını söyledi. Bu kapsamda iki liderle birlikte gelecek yıl Ocak ayının sonunda Cenevre'de yeniden görüşme kararı aldıklarını açıklayan Ban, bu arada iki liderin kendi aralarında yakınlaştıkları konuları ve tüm başlıklarda hala çözümlenmesi gereken özlü meseleleri tespit edeceklerini ifade etti. Ban, "Bu da BM'ye kendi atacağı adımlara karar vermesinde yardımcı olacak" dedi.
BM Güvenlik Konseyi'ne Kıbrıs müzakerelerini değerlendiren bir raporu bu ayın sonuna doğru sunacağını hatırlatan Genel Sekreter Ban, raporun adil ve dürüst olacağı konusunda iki lidere güvence verdiğini, bugünkü üçlü görüşmenin bu raporun hazırlanmasına yardımcı olduğunu, gelecek günlerde de Kıbrıs Özel danışmanı Alexander Downer ile yakın temasta kalacağını söyledi. 
Ban, konuşmasının sonunda müzakerelerin hassasiyeti nedeniyle gazetecilerden soru almama kararı aldıklarını belirtti ve iki liderin elini sıktı.
  
"Anlaşma olması için müzakereleri sürdüreceğiz"
KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un üçlü görüşmenin sonuç bildirgesini açıkladığını ve müzakerelerde gizlilik olduğu için görüşmenin detayına girmeyeceğini belirterek, müzakerelerde 6 başlık bulunduğunu, bu başlıklarda bugüne kadar yapılan müzakerelerde bazı tıkanıkların olduğunu bildirdi. 
Eroğlu, tıkanıklıkların aşılması için ne gibi gayretlerin sarfedileceğinin ve Ocak ayı sonuna kadar yapılacak yoğunlaştırılmış müzakerelerde ne gibi gelişmelerin tespit edileceğinin, BM Genel Sekreteri Ban'ın daveti üzerine Cenevre'de yapılacak üçlü toplantıda değerlendirileceğini ifade etti.
Zaman konusunda bir limit olup olmadığı sorusunu ise Eroğlu şöyle yanıtladı:
"Limit var demeyeceğim, ama Ocak sonuna kadar yapılan müzakerelerin sonuçları Cenevre'de yapılacak toplantıda değerlendirilecek ve Genel Sekreter, misyonunun devam edip etmeyeceği konusunda herhalde kendisi karar verecektir. Biz tabii iyi niyetle bir anlaşma olması düşüncesiyle müzakereleri sürdüreceğiz. Bir anlaşmanın olması için de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti tarafı olarak iyi niyetimizi müzakere masasında sergileyeceğiz. Cenevre'deki toplantıdan sonra Sayın Genel Sekreterin kararının ne olacağını ben de bilemem tabii."
Hristofyas: Görüşmenin sonuçlarından memnunum
Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, New York'ta KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile yaptığı üçlü görüşmenin sonuçlarından ve Ban'ın açıklamasından memnun olduğunu söyledi.
Rum radyosunun haberine göre, Hristofyas, "New York'a bir çok tahminle geldiğini, ancak New York'tan çok memnun ayrıldığını" kaydetti.
Tahminlerden hiçbirinin çıkmadığını, ne zaman takvimi ne herhangi bir tehdit ne de Genel Sekreter'den bir baskının söz konusu olduğunu ifade eden Hristofyas, Ban'ın açıklamasının net olduğunu belirtti.
Hristofyas, Kıbrıs sorununun çözümünü istediklerini ifade ederek, "çıkmazın kırılması için mümkün olan her şeyi yapacağını" ileri sürdü.
Kıbrıs Rum yönetimi lideri Hristofyas, "sürecin Kıbrıs sahipli olmasının yeniden teyit edilmesinden" dolayı memnuniyet duyduğunu dile getirdi.
Bu konularda ilginizi çekebilir