Çözüm iyimserliği piyasaları coşturdu

Yunanistan’da hükümetin yenilenmiş bir reform listesi sunmasının ardından bir anlaşma olacağına dair yükselen beklenti küresel piyasaları coşturdu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DIŞ HABERLER

Aleksis Tsipras yönetimindeki Yunan hükümetinin önceki gece AB liderlerine yeni reform planını sunmasının ardından, küresel piyasalar dün Yunanistan’ın nihai anlaşmaya yaklaştığı beklentisiyle ciddi yükselişler yaşadı. Aylar süren görüşmelerin ardından doğan çözüm umudu Avrupa’da hisse senedi piyasalarını bir haftanın en yüksek seviyesine getirdi. Ancak uzmanlar, tam anlamıyla bir anlaşma yapılana kadar kırılganlığın devam edeceği uyarısı yapıyor.Piyasaların tüm dikkati dün Yunanistan’ın borç krizinin görüşüleceği acil zirveyeydi. Societe Generale varlık araştırmaları takımı, zirve öncesinde yayınladığı bir müşteri notunda “Bugün bir anlaşma olması ihtimali cuma gününe göre çok daha yüksek. Tabii ki şu anda yapılacak bir anlaşma mükemmel olmayacak ve birçok şarta bağlı olup, kısa vadeli ve derme çatma bir anlaşma olacak. Fakat şu anda umut edilebilecek en iyi şey bu” dedi. 

Atina Borsası günün kazananı 

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker’in son reform önerileri için “ilerleme için iyi bir temel” açıklaması yapması ve AB Ekonomiden sorumlu Komiseri Pierre Moscovici’nin bir anlaşma olacağına ikna olduğunu belirtmesiyle, küresel piyasalar borç krizinin çözüleceğine dair beklentilerini yükseltti. Atina Borsası olumlu beklentiyle en büyük yükselişi yaşayan borsa oldu ve dün sabah saatlerinde yüzde 7’nin üzerinde bir yükseliş yaşadı. Mevduat çıkışlarıyla en büyük darbeyi alan Yunan Bankaları ise hisseleri en fazla yükselenlerdi. Alpha Bank yüzde 20 artış yaşarken, Bank of Piraeus hisseleri yüzde 17 yükseliş yaşadı. Öte yandan geçtiğimiz hafta 4 milyar euro mevduat çıkışı yaşayan Yunan bankalardan 1 milyar euro mevduat daha çıkması bekleniyor. Alman hisseleri yüzde 2.5 yükseliş yaşarken 10 yıllık İspanya ve İtalya tahvilleri 12 puan düştü. Credit Suisse analistlerinin müşteri notunda anlaşma ihtimalinin yüzde 75 olduğu belirtildi. Notta “Avrupa karar verme krizlerinde bu gibi anlaşmalar her zaman ‘yumurta kapıya dayandığı’ zaman yapılırı” ifadeleri kullanıldı. Almanya DAX endeksi yüzde 3’e yakın yükselişle 11.360 puana gelirken, Fransa’da CAC 40 yüzde 2.5 artış yaşadı. İngiltere’de FTSE 100 endeksi ise yüzde 1.4’lük artışla 6.802 puana ulaştı. Tüm dünyada hisse senetleri, Avrupalı yetkililerin görüşmelerdeki tıkanıklığı çözecekleri yolundaki spekülasyona bağı olarak değer kazanırken, ABD Hazine tahvilleri ve Almanya tahvilleri değer kaybetti. 

Gelişen piyasalar da olumlu tepki verdi 

MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi, Londra saati ile 09:47’de yüzde 0.7 yukarıda seyrediyordu ve Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 2.3 yükseldi. Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 1’lik bir çıkış gerçekleştirdi. ABD’nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi beş baz puan yükselerek yüzde 2.31’e çıkarken, Almanya’nın 10 yıllıklarının faizi yüzde 0.82’ye ulaştı. Yunanistan’ın tahvil faizi ise 126 baz puan düşüşle yüzde 11.41’e geriledi. Avrupa bankalarının tahvillerinin temerrüde karşı sigorta maliyeteri (CDS) Temmuz 2013’ten bu yana en hızlı kaybını yaşadı. 

Anlaşma olana kadar kırılganlık devam edecek 

JPMorgan Chase & Co., Yunanistan’ın eurodan çıkmasının muhtemelen dünya piyasalarında sarsıntı yaratmayacağını kaydederken, Paris’te BNP Paribas SA kıdemli sabit getirili menkul kıymetler stratejisti Patrick Jacq, “Risk alma modu, yalnızca tahvillerde değil, aynı zamanda hisse senetlerinde de piyasaları yönlendiriyor” dedi ve “Açık bir şekilde, piyasa olumlu sonuca oynuyor. Ancak bu bir anlaşma göreceğiz anlamına gelmiyor. Yunanistan ve kreditörleri arasında resmi bir anlaşma olmadığı sürece, durum kırılgan olmaya devam edecek” şeklinde görüş bildirdi.

Moody’s: Risk giderek artıyor ancak ayrılık yok!

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Investors Service, Yunanistan’ın Avrupa Ekonomik ve Parasal Birliği’ni terk etmesi riskinin 2015 yılında arttığını, bununla birlikte Yunanistan’ın böyle bir adım atmasının temel senaryolarında yer almadığını bildirdi. Moody’s, Euro Bölgesi bankalarının genel olarak Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden ayrılması olasılığına karşı Euro Bölgesi krizinin temel yaptığı döneme göre daha hazır olduklarını değerlendirdiklerini belirtirken, çevre ülkelerdeki bankaların ise böyle bir gelişmeye karşı kırılgan olmayı sürdürdüklerini vurguladı. Moody’s yayınladığı raporda, “Euro Bölgesi bankalarının finansal şartlarında sağlana geniş tabanlı iyileşme ve bölgeden ekonomik ortamın istikrar kazanmasının bir araya gelmesi bankaları dış şoklara karşı daha dirençli hale getirdi” ifadelerine yer verdi. Moody’s’den Sean Marion yaptığı değerlendirmede, piyasa likiditesinde sıkışma veya bulaşıcılık riskinin de 3 yıl öncesine göre dana düşük olduğunu belirtti.

Sunulan reform planında neler var?

● Yunanistan, kemer sıkmayı dolaylı yoldan kabul ediyor. 
● Yaş gruplarına göre en çok 65 olan emeklilk yaşı, Sipras’ın son kararıyla en az 2 yıl yükseltilecek. 
● Yunanistan kademeli olarak emeklilik yaşını 67’ye yükseltirken birçok vergi istisnasını da düzene sokuyor. 
●Sipras yeni reform planında, KDV oranını yüzde 23, enerji ve ana gıdalar için yüzde 13, ilaç ve kitaplar için yüzde 6 olarak öneriyor.