”Çözüm Kıbrıslılara bırakılıyor”

Hristofyas, Larnaka Havaalanı'nda açıklama yaparak BM Genel Sekreteri'nin, Kıbrıs Özel Danışmanlığı görevine Downer'i atamasını yorumladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LEFKOŞA - Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, Kıbrıs sorununun çözüm prosedürünün bu sefer Kıbrıslılara bırakılacağını belirterek, "BM'nin rolü nasıl yardımcılık olacak ise Genel Sekreterin yeni Özel Danışmanı Aleksander Downer'in rolü de aynı şekilde yardımcılık olacak" dedi.

Rum radyosunun haberine göre, Paris'e hareketi öncesinde Larnaka Havaalanı'nda açıklama yapan Hristofyas, BM Genel Sekreteri'nin, Kıbrıs Özel Danışmanlığı görevine Aleksander Downer'i atamasını yorumladı. Hristofyas, "Genel Sekreter Sayın Downer'i tercih etti. Herkes faaliyetleri ve üretkenliğiyle değerlendirilecek" dedi. Hristofyas, "gerek BM'nin gerekse temsilcilerinin, Güvenlik Konseyi'nin ilgili kararları temelinde bu çabada çok önemli ve olumlu rol oynayabileceklerini" ifade etti. Kıbrıs Rum Yönetimi lideri, bir soru üzerine "teknik komite ve çalışma gruplarında ne kadar ilerleme olduğu konusunda, birlikte veya tek başıma değerlendirme yapmakta acele etmediğini" belirtti. Hristofyas, 25 Temmuz'da KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile yapacağı görüşmede, görüşlerini ifade edeceğini söyledi.

"Başpiskopos'un saldırılarını yorumlamak istemiyorum"

Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu 2. Hrisostomos'un, Kıbrıs sorununda izlenen prosedüre ilişkin açıklaması ile Rum yönetimi ve Yunanistan'a yönelik eleştirileri hakkındaki görüşü de sorulan Hristofyas, şunları söyledi:

"Başpiskopos'un saldırılarını yorumlamak istemiyorum. Şunu söylemek isterim; Hükümetler yetkiyi halktan alırlar. Seçimler kısa süre önce yapıldı. 'Kıbrıs' halkının gösterdiği güvene bir kez daha teşekkür etmek ve temin etmek isterim ki, ilkeleri savunuyoruz, aynı zamanda biz 'Kıbrıs Cumhuriyeti'nin, Kıbrıs Rum tarafının iki bölgeli, iki toplumlu federasyon çözümüne ilişkin taahhüdünü yerine getireceğiz. Elbette mesele, federasyon mu yoksa başka bir şey midir? Bana göre başka şey, taksimin, iki devletin sağlamlaşmasıdır. Dolayısıyla biz federasyonu tercih ediyoruz."