Cumhuriyetçi Parti adayları kozlarını paylaştı

ABD'de Cumhuriyetçi Partinin aday adayları, 8 Kasım'da yapılacak başkanlık seçimi öncesi 2 saati aşan canlı yayında tartıştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

dunya.com /Ajanslar

ABD'de başkanlık seçimi kızışıyor. Son olarak Cumhuriyetçi Partinin aday adayları, 8 Kasım'da yapılacak başkanlık seçimi öncesi televizyon programında kozlarını paylaştı. Adaylar arasındaki tartışma zaman zaman alevlendi. 

CNN'de gerçekleştirilen açık oturuma, aday adaylarından İşadamı Donald Trump, Florida Senatörü Marco Rubio, Teksas Senatörü Ted Cruz, Ohio Valisi John Kasich ve eski beyin cerrahı Ben Carson Teksas katıldı.

Cumhuriyetçi aday adayları, Ortadoğu'da İsrail'in desteklenmesi konusunda hemfikir olduklarını açıklarken, ABD Başkanı Barack Obama'nın sağlık sigortası reformuna da karşı çıktı.

Ortadoğu'yla ilgili bir soruyu yanıtlayan Trump, Suriye'deki barış fikrini çok sevdiğini ama ateşkes anlaşmasını desteklemediğini belirtti. 

'Miras kalmasaydı, saat satıyor olacaktı'

Tartışma, Florida Senatörü Marco Rubio'un Donald'ı eleştirmek için, " Eğer 200 milyon dolarlık miras kalmasaydı Trump'ın nerede olacağını biliyorsunuz. Manhattan'da saat satıyor olacaktı"demesi üzerine alevlendi. Trump ise Rubio'ya cevap olarak, " Ben binlerce insanı işe aldım. Sen kimseye işe almadın" diye sert çıktı. 

İki saati aşan tartışma programında Florida Senatörü Rubio ile Teksas Senatörü Cruz, Donald Trump'ın iş geçmişindeki başarısızlıkları dile getirip onu iki yüzlü olmakla suçlayınca milyarder işadamı, " Burada iyi vakit geçiriyoruz değil mi? Ancak gerçek şu ki Trump seçim kampanyasında olduğu gibi bu gecede de dimdik ayakta" dedi. 

Kamuoyunda "Süper Salı" olarak bilinen 1 Mart Salı ve 15 Mart Salı günleri, Teksas, Georgia, Tennessee, Alabama, Virginia, Oklahoma, Massachusetts, Arkansas, Minnesota, Alaska, Vermont, Florida, Kuzey Carolina, Illinois, Ohio, Missouri ve Kuzey Mariana Adaları'nda delege seçimi yapılacak. Böylece mart ayının ortasına kadar delegelerin yüzde 58'i belirlenmiş olacak.

Adaylık için bin 237 delege

Ülke genelinde en az bin 237 delegeye sahip olan kişi, Cumhuriyetçi Partinin başkan adaylığını kazanacak ve 8 Kasım 2016'da yapılacak ABD Başkanlık yarışına katılacak.

Halen Trump'un 82, Cruz'un 17, Rubio'nun 16, Super John Kasich'in 6 ve Ben Carson'un 4 delegesi bulunuyor.