Davutoğlu G8'e Afganistan ve Pakistan'ı anlattı

Dışişleri Bakanı Davutoğlu G8 toplantısında Afganistan ve Pakistan'daki izlenimlerini anlattı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TRİESTE - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İtalya'nın Trieste kentinde G-8 dışişleri bakanları toplantısı çerçevesinde düzenlenen "Afganistan ve Bölgesel Boyutu" konulu  değerlendirdi.

Davutoğlu, Trieste'de yaptığı açıklamada, "İki hafta önce Afganistan ve Pakistan'a kapsamlı bir ziyarette bulunmuştum. Buradaki toplantıda, Afganistan ve Pakistan ziyaretime ilişkin gözlemlerimizi, özellikle Afganistan konusundaki görüşlerimizi muhataplarımla paylaşma imkanı buldum" dedi.

Trieste'deki toplantıda ABD'nin Orta Doğu Özel Temsilcisi Senatör George Mitchell başta olmak üzere ikili görüşmeler yapma olanağı bulduğunu da belirten Davutoğlu, "Ortadoğu'da son derece olumlu bir psikolojik atmosfer var. Ama bu atmosferin fiili adımlara da dönüşmesi lazım. Bu bölgenin kaderi bizim için çok önemlidir. Bölgenin yeni savaşlara, yeni kayıplara tahammülü yok. Tansiyonun düşürülmesinde, tüm tarafların sürecin parçası haline getirilmesinde büyük fayda mülahaza ediyoruz" diye konuştu.

Davutoğlu, Senatör Mitchell ile yaptığı ikili görüşmenin içeriğini şu cümlelerle özetledi:

"Senatör Mitchell, özellikle son aylarda bölgeye sık sık ziyarette bulundu. Son olarak Suriye'yi de ziyaret etmişti. O ziyaretinde ele alınan konuları ve sağlanan ilerlemeleri burada benimle paylaştı. İntibalarını aktardı. Ben de kendi görüşlerimizi aktardım. Bizler, komşumuz Suriye'nin uluslararası toplumla çok yakın ilişki içerisinde olmasına büyük önem veriyoruz. Senatör Mitchell'a ABD'nin yakın dönemde Suriye'ye bir büyükelçi atama kararını memnuniyetle karşıladığımızı belirttim. Türkiye olarak, tansiyonu düşürücü her türlü adımı desteklemekte olduğumuzu ifade ettim. Kendisi de, bizim katkılarımız nedeniyle teşekkür etti."

Davutoğlu, Türkiye'nin bölgede tansiyonu düşürücü her türlü girişimi desteklediğini belirterek, "Bizim temennimiz, bölgede sadece psikolojik değil, fiili olarak da iyi işleyen süreçlerin devreye girmesidir. Bunu sağlayabilirsek, bölgemiz sükunete kavuşur. Türkiye bu konuda her türlü çabayı göstermiştir, göstermeye de devam edecektir" diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, "Afganistan ve Bölgesel Boyutu" konulu toplantının bugünkü oturumunda sınır güvenliği konusunun ele alındığını ifade ederek, Türkiye'nin bu konudaki yaklaşımını muhataplarına aktarma olanağı bulduğunu belirtti.

Davutoğlu, "Türkiye'nin bu konuda yaptığı ciddi çalışmalar var. Türkiye-Afganistan-Pakistan üçlü mekanizmasının en önemli unsurlarından biri de sınır güvenliği ve bu konuda güvenlik güçleri arasındaki işbirliğidir. Türkiye olarak bizler sınır idaresinin, aynı zamanda insani boyut içeren ekonomik projelerle desteklenmesinden yanayız. Afganistan-Pakistan arasında, tamamıyla ayrılmış doğal bir sınır yok. Arada kültürel ve ekonomik süreklilikler var. Trieste'de bu çerçevede görüşlerimizi aktarma imkanı buldum" dedi.

"Türkiye-Ermenistan ilişkileri"

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, G-8 ülkelerinin dışişleri bakanlarının Trieste'de yayımladıkları deklarasyonda Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkileri normalleştirme çabalarına değinilmesini "müspet" diye niteleyerek,şunları söyledi:

 "Deklarasyonda, Türkiye-Ermenistan arasındaki normalleşme sürecine destek beyan edilmesi elbette olumlu bir şeydir. Aynı zamanda Minsk Grubu'nun Azerbaycan ile Ermenistan arasında dağlık Karabağ sorunu çerçevesinde yürüttüğü temaslara değiniliyor. Bu süreçlerin birlikte yürümesi, bölgeye kalıcı barış imkanı sağlar. G-8'lerin açıklamasının bu bütüncül bakışı yansıtmış olması da olumludur."

Davutoğlu, "Tabii ki zorlukların farkındayız. Bir takım sıkıntılarla karşılaşılabilir. Bunlar sancılı süreçlerdir. Herkesin bu süreçlerin başarıya ulaşması için elinden geleni yapması, muhtemel gerginliklerden uzak kalınması herkesin menfaatinedir" diye konuştu.

AGİT'in Minsk Grubu'nun özellikle son üç ayda ciddi bir tempo yakalamış olduğuna dikkati çeken Davutoğlu, "Azeri ve Ermeni yetkililer birçok kez bir araya geldiler. Tarafların gösterdiği samimi çabayı taktir ediyoruz. Ve bunların somut ilerlemelere dönüşmesini bekliyoruz" dedi.

Davutoğlu, Rusya'nın Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki sorunun çözümü için "dışarıdan reçete" dayatılmaması gerektiği yönündeki yaklaşımı konusunda ise, "Sorunu elbette Azerbaycan ve Ermenistan çözecektir. Ama Minsk Grubu, her iki ülkenin birlikte kabul ettikleri bir süreçtir. Bu, AGİT çerçevesinde ortaya çıkmış, belirli bir geçmişi olan bir süreçtir. Bu noktada herkese düşen, dışardan reçete değil, pozitif katkılarla bu süreci teşvik etmektir. Uluslararası toplumun pozitif katkı vermesi önem taşıyor" şeklinde konuştu.

Bakan Davutoğlu, önümüzdeki hafta Moskova'ya yapacağı resmi ziyarette Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel sorunlar hakkında yoğun bir görüş alışverişinde bulunacağını da kaydetti.