'Demir İpek Yolu' daha etkin olacak

2011'de kurulan "Demir İpek Yolu"nun daha etkin, hızlı ve aktif bir hat olması için yeni bir anlaşma imzalandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Çin ile Avrupa ülkelerini demiryolu ağı ile birbirine bağlayan "Demir İpek Yolu" projesi kapsamında, Çin, Belarus, Almanya, Kazakistan, Moğolistan, Polonya ve Rusya arasında yeni bir anlaşma imzalandı.

Çin demiryolu işletmesinin (China Railway Corporation) açıklamasına göre anlaşma, Asya ve Avrupa arasında seferleri artırmayı ve demiryolu güzergâhındaki ülkelerin ekonomisine katkıda bulunmayı amaçlıyor.

Trenlerin hızlarını artırmak için birlikte çalışacak olan ülkeler aynı zamanda nakliye güvenliğini sağlamak için bilgi paylaşım platformu oluşturacak. Ülkeler, trenler için daha hızlı gümrük geçişi de sağlayacak.

Türkiye orta koridorda yer alıyor

2011'de hizmete açılan Çin-Avrupa demiryolu hattında şu ana kadar toplam 3 bin 557 tren yola çıktı. Trenler Çin'de 28, Avrupa'da ise 11 ülkenin 27 şehrine sefer düzenledi.

Demir İpek Yolu'nun güneyinde yer alan Türkiye'de ise Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattı inşa çalışmaları sürüyor. Türkiye, Demir İpek Yolu'nun "orta koridor"unda yer alıyor. Projeye göre demiryolu Kars'tan Bakü'ye kadar tek hat, Bakü'den sonra hem Kazakistan hem de Türkmenistan üzerinden Çin'e gidebilecek şekilde iki hat olacak.