”Depremin faturası 121 milyar dolar”

Prof. Peycun, 12 Mayıs'ta Çin'in Sichuan eyaletinde meydana gelen depreme ilişkin konuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PEKİN - Prof. Şi Peycun, Çin'in Sichuan eyaletinde 12 Mayıs'ta meydana gelen 8 büyüklüğündeki depremin yol açtığı ekonomik zararın 854,1 milyar yüeni (121 milyar ABD Doları) bulduğunu savundu.

90 bine yakın insanın hayatını kaybettiği 12 Mayıs depremiyle ilgili olarak Pekin'de düzenlenen panelde konuşan Prof. Şi Peycun, zararın yüzde 20,4'ünün okul ve hastane gibi kamu binalarında meydana geldiğini ifade etti. Bu arada, depremle ilgili olarak kurulan uzmanlar komitesinin başkanı Ma Zonçin basına yaptığı açıklamada, depremde yıkılan bazı okullarda kalite problemi bulunduğunu kabul etti. Çinli yetkili, son yıllarda bazı okulların, kaliteye önem verilmeden hızla inşa edildiğini söyledi. Bu okullarda kalitesiz malzeme kullanıldığı iddia edilmişti.

Depremle ilgili uzmanlar komitesi tarafından yapılan açıklamada, 12 Mayıs depreminin artçı sarsıntılarının devam edebileceği, ancak 6,5'in üzerinde bir sarsıntı olasılığının çok düşük olduğu kaydedildi. Depremi izleyen 112 gün içinde 8'i 6'dan, 39'u da 5'den büyük olmak üzere 27 bin artçı sarsıntı tespit edildi. Depremin 12 bin kadar toprak kayması gibi jeolojik felakete yol açtığı ve bölgedeki 30 kadar gölün tehdit oluşturduğu bildirildi.