Detroit 'iflas'tan kurtuldu

ABD'nin Michigan eyaletine bağlı Detroit şehrinin "iflas" hali yarın itibariyle sona eriyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD'de uzun süre borç kriziyle boğuştuktan sonra geçen senenin sonunda iflas eden Detroit şehri, yarın itibariyle iflastan kurtuluyor. 

Detroit şehrinin bağlı olduğu Michigan eyaletinin Valisi Rick Snyder, şehrin 3 Aralık 2013 tarihinde başlayan iflas durumunun 11 Aralık Perşembe günü sona ereceğini açıkladı. Bu gelişmeyi tarihi bir başarı olarak niteleyen Snyder, ''Bu (iflas) birçok insan için çok zor bir süreçti, ancak insanların işbirliği şehrin yeni bir döneme başlamasını sağladı" şeklinde konuştu.  

Synder ayrıca uygulamaya koyduğu planla, şehrin yaklaşık 18,5 milyar dolara ulaşan borcunun 7 milyar dolarının iptalini sağlayan Detroit Acil Durum Müdürü Kevyn Orr'e teşekkür etti. 

Detroit'in iflas halinden kurtulmasıyla görevine veda edecek olan Orr ise konuya ilişkin açıklamasında, "Bana verilen fırsattan ve sonuçtan ötürü çok mutluyum. Detroit ilerlemesi bana büyük gurur ve memnuniyet veriyor" ifadelerini kullandı.  

Şehrin mali kararları denetlemeye tabi olacak  

Detroit Acil Durum Müdürü Orr'un görevinin tamamlanmasının ardından şehrin yönetimini yeniden Detroit Belediye Başkanı Mike Duggan üstlenecek. Buna karşın, Duggan ve Belediye Meclisi'nin şehrin bütçesine yönelik kararları Finansal Denetleme Komisyonu tarafından gözden geçirilecek.  

Detroit Belediyesi'nin harcama ve borçlanma gibi mali faaliyetlerini önümüzdeki 10 yıl boyunca denetleyecek olan Komisyon, alınan kararları reddetme yetkisine de sahip olacak.  

Öte yandan, ekonomistler Detroit'in ekonomik zorluklarının iflas durumunun bitmesine rağmen devam edeceği öngörüsünde bulunurken, şehrin kaybettiği nüfusu geri kazanmasının oldukça zor olacağına dikkati çekiyor.  

Belediye Başkanı Duggan da bugün yaptığı açıklamasında, şehrin iflastan kurtulmasının olumlu bir gelişme olmasına rağmen zorlukların devam ettiğini belirterek, "Kamu hizmetlerini ulaştırma konusunda hergün çok ciddi sorunlarla karşılaşıyoruz" dedi.   

İflasın perde arkası 

Bir zamanlar Amerikan otomotiv sanayinin merkezi konumda olan Detroit, yerli otomotiv sektörünün Japon ve Güney Kore firmalarıyla rekabette başarısız olmasıyla birlikte gözden düşmeye başlamıştı. Şehir asıl darbeyi ise ABD'nin otomobil devlerinden General Motors ve Chrysler'in 2008 krizinin ardından iflas etmesiyle aldı. 

Şehrin güç kaynağı olan otomobil fabrikalarının birer birer kapanmasıyla birlikte artan işsizliğe, gelir vergilerindeki düşüş de eklenince büyük bir borç batağına saplanan Detroit, 18 Temmuz 2013'de iflas için mahkemeye başvurdu.  

İflas talebi mahkeme tarafından 3 Aralık 2013 tarihinde onaylanan Detroit, böylece ABD tarihinde resmi olarak iflas eden en büyük şehir oldu.