Dev fonu sorgulayacaklar

ABD'de yatırım danışmanlığı şirketi Pimco, kazançları şişirmek şüphesiyle sorgulanıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - ABD Sermaye Piyasası Kurumu (SEC), yatırım danışmanlığı şirketi Pasific Investment Management Co.’yu (Pimco) perakende yatırımcılarına yönelik bir ürünü olan Pimco Toplam Getiri ETF’lerinde yapay yollarla şişkin gösterme şüphesiyle soruşturuyor. 

The Wall Street Journal gazetesinin verdiği haberde, bu fonun şirketin en önemli yatırım aracı olduğu ve Pimco CEO’su Bill Gross’un bizzat kendisi tarafından yönetildiği belirtiliyor. Aylardır süren soruşturmanın hızının artmasıyla şirket CEO’su Bill Gross’un bir gün boyunca denetçiler tarafından sorgulandığı belirtiliyor. 

Yetkililer Pimco’nun ETF’ler kapsamında varlıkları daha düşük fiyatlardan satın alıp sonrasında bu varlıkların alımının ardından gelecek daha yüksek değer tahminlerine güvenerek hesap yapıp yapmadığını öğrenmek istiyor. 

Habere göre, eğer işlemler bu şekilde gerçekleştiyse, yatırımcıların fonun performansı hakkında yanlış yönlendirildikleri ve gerçekte olduğundan çok daha iyi yansıtılarak yanıltıldıkları anlamına geliyor. Öte yandan şirketin henüz herhangi bir kanuna aykırı uygulama sebebiyle suçlanmış olmadığı belirtiliyor. 

El-Erian'ın istifasıyla zor bir yıl geçiriyordu 

Pimco sözcüsünün yaptığı açıklamada, şirketin kamuoyunu ilgilendirmeyen bu konuyla ilgili soruşturmada SEC’le işbirliği içinde çalıştığını, müşterilerine karşı tüm mevzuata ilişkin sorumluluk ve yükümlülüklerini ciddi şekilde taşıdığını belirtti ve fiyatlama prosedürlerinin sektör tecrübesine göre kesinlikle uygun olduğu ifade etti. 

Eski CEO Mohamed El-Erian’ın istifası ve şirketten yatırımları çekmesiyle hayli zor bir yıl geçiren şirket için bu soruşturma daha da zorlayıcı oluyor.