Dışişleri'nden Suriye'ye nota

Suriye'de Esad yanlıları, Türk Büyükelçiliği, Halep Başkonsolosluğu ve Lazkiye'deki Türkiye Fahri Konsolosluğuna saldırdılar.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye, Suriye'deki temsilciliklerine düzenlenen saldırıları şiddetle kınadı. Suriye Maslahatgüzarı Bakanlığa davet edilerek kendisine nota tevdi edildi.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Dün gece Suriye'de rejim yanlısı birtakım göstericiler tarafından Türkiye'nin Şam Büyükelçiliği, Halep Başkonsolosluğu ve Lazkiye Fahri Konsolosluğuna karşı düzenlenen menfur saldırıları şiddetle kınıyoruz" denildi. "Bu saldırıların, Arap Birliği'nin dün Suriye'ye ilişkin aldığı bir karar sonrasında gerçekleşmesi ve en güçlü ve yoğun biçimde Türk misyonlarını hedef alması şüphesiz manidardır" diye devam eden açıklamada, "Suriye yönetimini, vakit kaybetmeksizin söz konusu saldırıların sorumlularını tespit etmeye ve bu kişiler hakkında gerekli adli süreci başlatmaya davet ediyoruz. Türkiye, bu olayın yinelenmemesini teminen Suriye yönetiminin gerekli her türlü tedbiri bir an önce almasını, Suriye'deki diplomatik ve konsüler temsilciliklerimiz ve bağlı kuruluşlara yönelik güvenlik önlemlerini artırmasını ve temsilciliklerimiz ile bağlı kuruluşlarının güvenliğinin sağlandığı hususunda tarafımıza güvence vermesini beklemektedir. Türkiye, önümüzdeki günlerde tüm bu hususların takipçisi olmaya ve gelişmelere göre gerekli gördüğü önlemleri almaya kararlıdır."

Türkiye'nin söz konusu saldırılar sonucunda Suriye'deki diplomatik ve konsüler temsilciliklerinde meydana gelen maddi zarara ilişkin olarak uluslararası hukuktan kaynaklanan yasal haklarını da mahfuz tutacağı belirtilerek, bugün Ankara'daki Suriye Maslahatgüzarı'nın Bakanlığa davet edilerek kendisine bu hususlar güçlü ifadelerle aktarıldığını ve bir de nota tevdi edildiğini kaydetti.

Suriye'ye seyahat uyarısı

Dışişleri Bakanlığı, Türk vatandaşlarının zorunlu sebepler dışında Suriye'ye seyahat etmekten kaçınmaları uyarısında bulundu.

Diplomatların aileleri Ankara'da

Türkiye'nin Suriye'deki temsilciliklerinde çalışanların aileleri son alınan tahliye kararı çerçevesinde Ankara'ya geldi. Suriye'deki Türk diplomatik misyonlarında görevli personelin 60 kişilik yakınlarını taşıyan THY uçağı saat 16.50'de Esenboğa havaalanına geldi.Türkiye'nin Şam Büyükelçisi Ömer Önhon ve elçilik çalışanları Suriye'deki görevlerini bu aşamada sürdürmeye devam ediyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir