Domuz gribinde ilaç sevkiyatına başlandı

DSÖ, 10 kapsüllük 2,4 milyon kutu ilacın sevkıyatına İsviçre, ABD ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde başladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

CENEVRE - Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), "en çok ihtiyacı olan" 72 ülkeye grip ilacı sevkıyatına başladı.

DSÖ sözcüsü Fadela Şaib, 10 kapsüllük 2,4 milyon kutu ilacın bir kısmının sevkıyatına İsviçre'nin Cenevre ve Basel kentleri, ABD'deki Maryland ve Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki Dubai'de bulunan depolardan başlandığını belirtti.

Şaib, 2,4 milyon kutu ilacın üretici firmanın kuş gribi salgını baş gösterdiğinde DSÖ'ye 2005 ve 2006'da bağışladığı 5 milyon kutu ilaçtan tedarik edildiğini söyledi.

DSÖ, 72 ülkenin hangileri olduğunu açıklamadı, ancak aralarında Meksika'nın ve ilaç depolamanın maliyetini karşılayamayacak ülkelerin bulunduğunu bildirdi.

Meksika'da domuz gribinden 25 kişi hayatını kaybederken, 590 kişide de hastalığın virüsü tespit edilmişti. ABD'de de bir kişi hastalıktan hayatını kaybetmişti.

ABD'den domuz, domuz eti ve ürünleri ithalatına yasak

Ayrıca Uluslararası kuruluşların, domuz eti tüketilmesinin H1N1 virüsünün yayılması açısından herhangi bir risk taşımadığını açıklamasına karşın birçok ülke, ABD'den domuz gribi rapor edilen yerlerden domuz, domuz eti ve ürünleri ithalatına yasak getirdi.

ABD'den domuz ve domuz eti ithalatını yasaklayan ülkeler ile yasaklanan ürünler şunlar:

''Rusya: California, Texas, New York, Güney Carolina'dan tüm çiğ etler, Arizona, Indiana, Kansas, Massachusetts, Michigan, Nevada, Ohio'dan tüm domuz etleri.

Çin: California, Texas, Kansas, New York, Ohio, Arizona, Indiana, Massachusetts, Michigan, Nevada, Güney Carolina, Colorado, Delaware, Illinois, Kentucky, Minnesota, Nebraska, New Jersey, Virginia, Alabama, Connecticut, Florida, Idaho, Iowa, Louisiana, Maryland, Missouri, New Hampshire, New Mexico, Kuzey Carolina, Oregon, Pennsylvania, Rhode Island, Tennessee, Utah ve Wisconsin'den domuz ve domuz etleri.

Güney Kore: canlı domuz (domuz ürünleri ithalatına yasak getirilmedi)

Kazakistan: Texas, California, Kansas'dan domuz eti.

Özbekistan: Tüm domuz ürünleri

Kırgızistan: Tüm domuz ürünleri

Ukrayna: Domuz, tüm domuz etleri ve evcil hayvan mamaları da dahil tüm ürünler.

Sırbistan: Çiğ domuz eti ve domuz

Hırvatistan: Domuz ve domuz eti

Tayland: Domuz, domuz eti ve domuz derisi

Birleşik Arap Emirlikleri: Tüm domuz ürünleri

Endonezya: Tüm domuz ürünleri

Saint Lucia: Domuz, domuz eti ve domuz spermi

Ekvador: Tüm domuz ürünleri

Honduras: Tüm domuz ürünleri.''