Downer müzakerelerin 26 Mayıs'ta başlamasını önerdi

BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Downer ile görüşen Eroğlu, Kıbrıs müzakerelerinin büyük bir ihtimalle 26 Mayıs'ta başlayabileceğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LEFKOŞA - BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'na, Kıbrıs doğrudan görüşmelerinin yeni turunun 26 Mayıs'ta başlamasını önerdi.

Eroğlu da müzakerelerin büyük bir ihtimalle 26 Mayıs'ta başlayabileceğini bildirdi.

KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu, Downer ile görüşmesinin sona ermesinin ardından yaptığı açıklamada, Downer ile güzel bir sohbet yaptıklarını ve birçok konuyu konuşma fırsatı bulduklarını ifade etti. Eroğlu, müzakereleri başlatıp, belli bir zaman dilimi içinde sonuçlandırıp referanduma gitme düşüncesinde olduklarını Downer'a aktardığını kaydetti.

Downer'in de kendileriyle aynı düşünceleri paylaştığını ifade eden Eroğlu, müzakerelerin sonsuza kadar devam edemeyeceği konusunda BM ile aynı görüşte olduklarını söyledi.

Müzakerelerin başlaması konusunda mutabakata vardıklarını belirten Eroğlu, "Büyük bir ihtimalle 26 Mayıs'ta müzakereler başlayabilir" dedi.

"Bizim üzerinde durduğumuz, müzakerelerin başlaması, müzakerelerin devamı ve müzakerelerin her iki halkın tatmin olacağı bir anlaşmayla sonuçlanması" diyen Eroğlu, görüşmede, izolasyonların kaldırılmasıyla ilgili düşüncelerini ve Kıbrıs Türk ve Rum tarafının bir anlaşma niyetiyle müzakere masasına oturması gereğini de ortaya koyduklarını söyledi.

Eroğlu, görüşmelere, Kıbrıs'ta bir anlaşma düşüncesiyle oturacaklarını ve bu düşüncelerini Downer'e de ifade ettiklerini aktararak, Kıbrıs Türk tarafının, Kıbrıs'ta bir anlaşmaya varılması düşüncesiyle müzakereleri devam ettireceğini vurguladı.

Bir soru üzerine, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Atina ziyareti öncesinde Ankara'yı ziyaret edeceğini bildiren Eroğlu, ziyaret tarihinin daha sonra netleşeceğini belirtti.

Müzakarelerin 26 Mayıs'ta başlaması önerisinin Downer'den geldiğini kaydeden Eroğlu, başka bir soru üzerine de BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a yazdığı mektubun kendisini bağladığını ve o mektup doğrultusunda görüşmeleri sürdüreceğini söyledi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir