Draghi: Varlık alımlarını 2016 yılı Eylül ve sonrasında uygulayabiliriz
ECB Başkanı Draghi, "Gerektiği takdirde varlık alım programını 2016 yılı Eylül'e veya daha sonrasına kadar uygulamaya niyetliyiz" dedi.
Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, parasal genişlemenin ölçüsünün aralık ayında yeniden değerlendirilmesinin gerekebileceğini söyledi.
Draghi bugünkü faiz toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında, Yönetim Konseyi'nin gerektiğinde mümkün olan tüm enstrumanları kullanmaya istekli ve bunu yapma kabiliyetinde olduğunu belirtti.
Enflasyondaki düşüş petrol kaynaklı
Draghi, varlık alım programının düzgün şekilde ilerlediğini ifade ederek, "Gelişmekte olan piyasalar ve emtialara ilişkin endişeler enflasyon için aşağı yönlü riski işaret ediyor. Ekonomik büyüme ve enflasyon görünümünde aşağı yönlü riskler gücünü artırdı. Enflasyondaki düşüş büyük ölçüde petrol fiyatlarındaki gerilemeden kaynaklanıyor, yakın vadede enflasyon çok düşük seyredecek. Enflasyon yıl sonuna doğru yükselecek." dedi.
ECB Başkanı, varlık alım programının esneklik sağladığını, aylık 60 milyar euro varlık alım limitinin tam olarak uygulanacağını belirtti. Draghi, "Gerektiği takdirde varlık alım programını 2016 yılı Eylül'e veya daha sonrasına kadar uygulamaya niyetliyiz, Parasal genişleme enflasyonda hedef seviye ile tutarlı sürdürülebilir düzelme olana kadar devam edecek." diye konuştu.
"Risklerin artığını görürsek..."
ECB Başkanı Draghi, "Euro'nun Çin ekonomisine doğrudan riskleri çok ciddi seviyede değil. Euro Bölgesi'ne güven Çin'deki gelişmelerden etkilenmedi. Çin henüz global güveni etkilemedi. Ancak çok büyük bir ekonomide büyük sürpriz dünyada güveni etkileyebilir. Euronun güçlenmesi aşağı yönlü risklerden biri. Enflasyon projeksiyonları için aşağı yönlü risklerden biri de kur. Kur,fiyat istikrarı ve büyüme için önemli. Toplantıda tüm enstrümanları değerlendirdik. Herhangi bir enstrüman için açık şekilde ortaya konmuş bir tercih yok. Yönetim konseyinin bazı üyeleri bugün harekete geçilmesi üzerinde durdu. Risklerin artığını görürsek ihtiyaca göte politikayı değiştirebiliriz." dedi.
"Sığınmacı krizinin etkilerini söylemek için çok erken"
Gerektiği takdirde tüm araçların büyüklüğünü ve dizaynını değiştirebileceklerini belirten Draghi,"Volkswagen emisyon skandalının Avrupa'ya ekonomik etkisini söylemek için henüz çok erken. Sığınmacı krizinin etkisinin ne olacağını söylemek için de erken. ECB gerektiği takdirde tüm araçların büyüklüğü ve dizaynını değiştirebilir" şeklinde konuştu.
ECB'nin bugünkü toplantısının ardından, gösterge faiz oranının yüzde 0,05 olarak devam etmesi kararı verildi. Analistlerde, ECB Para Politikası Kurulu'nun gösterge faiz oranını değiştirmeyeceğini tahmin ediyorlardı. ECB, öte yandan bankaların merkez bankasında tuttukları mevduat için ödenen gösterge faiz oranını gösteren ‘mevduat oranı’nı da değiştirmeyerek yüzde -0,20 seviyesinde bıraktı. Banka marjinal gösterge faiz oranını da yüzde 0,30 olarak korudu.