Dünya Bankası'ndan Rusya'ya uyarı

Dünya Bankası, Rusya'nın ekonomisini çeşitlendirmesi ve ülkeye yatırım çekmesi gerektiğini bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dünya Bankası, Rusya eğer küresel ekonomiye ayak uydurmak istiyorsa, yatırım ortamını iyileştirmesi, petrole bağımlı ekonomisini çeşitlendirmesi ve verimliliğini artırması gerektiği bildirdi.

Bugün açıklanan "Kapsayıcı Büyümenin Yolları" adlı raporunda Dünya Bankası, halen karşılaşılan ekonomik ve finansal zorlukların aşılması için Rus yetkililere öneriler sunuyor. Banka raporda, "Pek çok politika adımlarının meyveleri her ne kadar orta ve uzun vadede ortaya çıkarsa da, artık bunlara başlamanın zamanıdır" dedi.

Rusya'nın rekabet düzeyi, 10 yıldır petrole dayalı güçlü bir büyüme döneminin ardından bozulmaya başladı. 2015 yılında yüzde 3.7 küçülen Rus ekonomisi 2016 yılında da yüzde 0.5-0.6 oranında daraldı.

Dünya Bankası Rus ekonomisinin orta vadede yılda yüzde 1-2 oranında büyüyeceğini tahmin ediyor. Bu büyüme, 2017 yılı için öngörülen yüzde 2.7 küresel büyümenin altında kaldığı gibi, 2000'li yıllarda Rusya'da görülen yıllık yüzde 7 büyümenin çok aşağısında.

Rusya'nın ticarette şoklara karşı çok kırılgan olduğu da hesaplanırsa, bu beklentiler ülkenin Devlet Başkanı Vladimir Putin iktidarında yaşadığı refah atılımını sürdürebilmesini kuşkulu hale getiriyor.

Petrol fiyatlarındaki gerileme, Rusya'nın en önemli ihraç kaleminin fiyatını düşürmüş ve Batılı ülkelerin Kırım'ı ilhakından dolayı Moskova'ya karşı uyguladığı ekonomik ve finansal önlemler Rus yetkilileri zor durumda bırakmıştı. Dünya Bankası ekonomisini ilerletmek için Rusya'nın daha iyi altyapıya ve daha etkin denetleme kurallarına sahip olması gerektiğini belirtti.

Raporda, "Yatırımcıları çekmek için özellikle ekonomik yaptırımlar bağlamında, yatırım koşulları mutlaka iyileştirilmeli" denili.

Bu konularda ilginizi çekebilir