Dünya Kupası'nda 'veri tsunamisi' yaşanacak

NetApp'ın çalışmasına göre, bu yıl Dünya Kupası'nda "seyirci bant genişliği" 12.6 terabaytı bulacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Dünya Kupası'nın fenomene dönüşmesinde önemli role sahip olan seyirci ve izleyicilerin, bu yıl paylaşımlarıyla "veri tsunamisi" yaratması bekleniyor.  

Veri depolama ve yönetimi şirketi NetApp, dünya çapında en çok izlenen spor etkinliği Dünya Kupası'nda son 20 yılda yaşanan teknolojik gelişmeler ve geleceğe dair öngörüler doğrultusunda, Dünya Kupası maçları sırasında gittikçe karmaşıklaşan veri artışının dününü, bugününü ve geleceğini inceliyor. 

Çalışmaya göre, Fransa'da 1998'de gerçekleşen Dünya Kupası'nın final maçında cep telefonu taşıyan seyircilerin sayısı 15 bin 200'dü. Bu seyircilerin her biri, yalnızca tek bir kısa mesaj göndererek veri paylaşımında bulundu. Bu da Fransa'daki 1998 yılı mobil kullanım verilerine göre 80 bin seyircinin yüzde 19'una karşılık geliyordu. "Seyirci bant genişliği" ise 2 megabayttı. O yıl, internette Dünya Kupası'na dair hiçbir video paylaşılmadı. 

Almanya'da 2006'da düzenlenen Dünya Kupası'nda veri paylaşımı bir anda artarken, seyirci bant genişliği kısa sürede 30 gigabayta yükseldi. 69 bin final maçı izleyicisi, 1.3 megapiksel değerinde fotoğraf paylaşırken, farklı açılardan çekim yapabilen 26 geniş ekran HD kamera sahanın farklı noktalarından çekim yaptı ve önemli anlardan oluşan 125 milyon video internette yayımlandı. 

Bu yıl Brezilya'da yapılan Dünya Kupası'nda "seyirci bant genişliği" 12.6 terabaytı bulacak. 192 ülkede gerçekleşecek yayını ise dünya nüfusunun yüzde 46,4'üne denk gelen 3,2 milyar izleyici takip edecek. ABD izleyicisinin yüzde 79'unun da canlı yayını internetten izlemesi bekleniyor. 

HDTV'nin piksellerinin 4 katına denk gelecek şekilde 4K kalitesinde çekilecek bazı maçların görüntüleri ise sinema ekranlarına aktarılacak. Oluşturulacak yüz tanıma teknolojisine sahip görüntüleme ve ses sistemi, suç tespit programlarında kullanılarak kalabalıklar içinde saniyede 400 yüz görüntüsü tarayacak ve her bir yüzdeki 46 bin biyometrik noktayı, suç veritabanındaki 13 milyon kişiyle karşılaştırabilecek. 

Katar'da 2022'de düzenlenecek Dünya Kupası'nda "seyirci bant genişliği"nin 1.3 petabaytı bulması, 86 bin 250 final maçı seyircisinin giyilebilir cihazlarla HD yayın yapması öngörülüyor.