Dünya Medya Zirvesi Pekin'de başladı
Zirvede, medyanın yaşaması, kalkınması, işbirliği yapması ve yeni teknolojileri kullanarak stratejik değişimi sağlamasının yolları ele alınacak
PEKİN - Dünyadaki büyük medya kuruluşlarının yöneticilerinin bir araya geldiği Dünya Medya Zirvesi, Çin'in başkenti Pekin'de başladı.
Şinhua, AP, Reuters, News Corporation, BBC, Time Warner Turner Broadcasting, Kyodo, ITAR-TASS ve Google'ın sponsorluğunda düzenlenen zirvede, 40 ülkeden 170 medya kuruluşunun 300'den fazla temsilcisi, medyanın yaşaması, kalkınması, işbirliği yapması ve yeni teknolojileri kullanarak stratejik değişimi sağlamasının yollarını ele alıyor.
İki gün sürecek zirveye Anadolu Ajansı Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Tek ve Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Hadi Adanalı da katılıyor. Dr. Adanalı, öğleden sonraki oturumda, "Medya ve Zihin" başlıklı bir sunum yapacak.
Çin Devlet Başkanı Hu Cintao, zirvenin açılışında yaptığı konuşmada, dünyadaki medya kuruluşlarının çağın gelişmesine ayak uydurarak, kalıcı barış ve ortak refaha dayalı uyumlu dünyanın inşasına katkıda bulunması gerektiğini belirtti.
"Medya gelişmekte olan ülkeleri teşvik etmeli"
Çin lideri, bütün medya kuruluşlarının, medyanın özgün avantajlarını iyi bir şekilde değerlendirerek, barış, gelişme işbirliği, ortak kazanç ve hoşgörü anlayışını yaygınlaştırması, çok taraflılığın, küreselleşen ekonominin ve kültürel çeşitliliğin gerçeklerini nesnel şekilde yansıtması ve gelişmekte olan ülkelerin gelişmesini teşvik etmesi gerektiğini söyledi.
Küresel finansal krizin etkilerinin sürdüğü koşullarda aynı gemide olan dünya medyasının gerekli önlemleri alması ve işbirliğini güçlendirerek zorlukların aşılması için ortak çaba harcaması gerektiğini ifade eden Hu, bunun, medyanın dünya ekonomisinin iyileşmesi ile sağlı ve istikrarlı şekilde gelişmesine katkı yapmasının yolu olduğunu savundu.
Dünyada gelişmedeki dengesizliğin daha da dikkat çekici hale geldiğini ve iklim değişikliği, gıda güvenliği, enerji kaynaklarının güvenliği gibi küresel sorunların ortaya çıktığını anlatan Hu, bölgesel çelişki ve kavgaların birbirini izlediğini ve istikrarsızlık ve belirsizlik faktörlerinin arttığını ileri sürdü.
Hu, Çin'in halen gelişmekte olan bir ülke olduğunun akıldan çıkarılmaması gerektiğini ifade ederek, temel modernliğe ve halkın ortak refahına ulaşmak için önlerinde halen uzun bir yol bulunduğuna işaret etti.
News Corporation'ın başkanı ve CEO'su Rupert Murdoch, dijital devrimle birlikte beklenmedik değişiklik ve sorunlarla karşı karşıya gelen medya kuruluşlarının "uyum sağlaması ve benimsemesi" gerektiğini belirterek, aksi takdirde geleceklerinin "gerçekten sevimsiz" olacağı uyarısında bulundu.
Rus ITAR-TASS haber ajansının Genel Müdürü Vitali Nikitich Ignatenko da aşırıcılık, terörizm, yabancı düşmanlığı ve ırk ayrımcılığı gibi görüşlerin yayılmasının önlenmesi için kitle iletişim araçlarının etik rehbere ihtiyacı olduğu görüşünü dile getirdi.