Dünyada işverene en sadık Batı Avrupalılar!

Küresel iş dünyasının eğilimlerini araştıran insan kaynakları şirketi Ranstad’ın Workmonitor çalışması, insanların yüzde 56’sının işinden memnun olduğunu ancak daha fazla para kazanmak için işlerini değiştirebileceklerini ortaya koydu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Evrim KÜÇÜK

İSTANBUL - İnsanların işlerine ve işyerlerine bakışları bölgelere göre büyük bir farklılık gösteriyor. Küresel çapta yapılan bir anket insanların genel olarak işlerinden memnun olduğunu ve işlerini sadece hayatlarını kazanmak için bir araç olarak gördüğünü ortaya koyuyor. Çalışanlara göre iş değiştirmek için en büyük neden daha fazla para kazanmak. Bu dünyanın birçok yerinde kendini gösteren bir eğilim iken Batı Avrupalıların işverenlerine en sadık halk olduğu ve ne para, ne kariyer ne da eğitimlerine daha uygun olduğu için kolay kolay işlerinden vazgeçmeyeceği belirtiliyor.

İş dünyasının eğilimlerini araştıran Ranstad'ın Workmonitor çalışması insanların çoğunun yeni iş bulmak istediğini ancak arayışların Kuzey-Batı Avrupa'da hız kestiğini gösterdi. 'Çalışanların yeni iş arayışları' ve 'kariyer planları' başlıkları altında gerçekleştirilen araştırmada, çalışanların çoğunun yeni iş bulmak istediği de kaydedildi. Araştırma ayrıca, çalışanların yüzde 72'sinin geçici işleri işsizliğe tercih ettiklerini gözler önüne serdi.

Workmonitor araştırması 33 ülkeyi kapsıyor

10 yıldır "Workmonitor'" çalışmasıyla yılda dört kez iş dünyasının eğilimlerini araştıran Randstad; Avrupa, Asya Pasifik ve Amerika kıtalarını içeren, Türkiye'nin de dâhil olduğu 33 ülkeyi kapsayan yılın ikinci "Global iş dünyası eğilimleri" raporunu yayınladı. Küresel araştırmanın sonuçlarına göre insanların yarısından fazlası işinden memnun ancak işlerini yalnızca yaşamlarını kazanmak için bir araç olarak görüyor. Türkiye'nin de dâhil olduğu araştırmada küresel olarak çalışanların yüzde 56'sı her ne kadar mükemmel bir işe sahip olduğunu düşünse de, yaptığı işe sadece yaşamını sürdürebilmek için katlandığını belirtti. Araştırmaya katılanların yüzde 75'i iyi bir iş, ofis ve olanaklara sahip olsa bile daha fazla para kazanabilmesi durumunda kariyer planı gözetmeden iş değiştirebileceğini söyledi. Latin Amerika ve Asya'daki çalışanlar iş değiştirme isteğinde en üst sırada yer alırken, Kuzey ve Batı Avrupa ülkelerindeki çalışanlar iş değişikliğine sıcak bakmadığını belirtti. Raporun ilgili bölümende şu değerlendirme yapıldı: "Katılımcıların yüzde 56'sı mükemmel bir işe sahip olduklarını söyledi fakat yüzde 61'i işlerini sadece hayatlarını kazanmak için bir araç olarak gördüğünü belirtti. Araştırmanın en önemli bulgusu ise katılımcıların yüzde 75'inin daha fazla para kazanma fırsatı olması halinde işlerini değiştireceklerini söylemesi. Yüzde 69'luk kesim ise daha iyi bir kariyer için yeni işlere açık olduğunu ifade etti. Yüzde 59'luk bir kesim de eğitimleriyle daha iyi örtüşmesi halinde işlerini değiştirebileceğini kaydetti. İş değiştirmek için tüm bu nedenleri gösterenler arasında Latin Amerika ülkeleri başka geliyor. Özellikle Meksika tüm bu nedenlerin söylenme oranlarının en yüksek olduğu Latin Amerika ülkesi olarak dikkat çekiyor. Kuzey-Batı Avrupa'daki çalışanlar ve dünya genelinde daha büyük yaş grubundakiler işverenlerine daha sadık bir görünüm sergiliyorlar ve ne para, ne kariyer ne de eğitimlerine daha uygun olduğu gerekçesiyle sık iş değiştirmeye sıcak bakmıyorlar."

Araştırmaya katılanlar, 'ilk işiniz mi kariyerinizin seyrini belirliyor?' sorusuna yüzde 56 oranında ' şart değil' yanıtını verdi. Kariyer hedeflerinin de araştırıldığı yılın ikinci Workmonitor'ünde Türkiye, Çin ve Hindistan'daki çalışanların yüzde 74-82'si ilk işlerinin sonraki kariyerleri üzerinde önemli ölçüde etkisi olduğunu belirtti. Hindistan, Çin ve Hong Kong 'da ilk işlerine tesadüfen girdiklerini söyleyen kişilerin oranı dünya ortalamasının üzerinde gerçekleşti.

Türkiye, Avrupa ve ABD'deki çalışanların yüzde 47'si mezun oldukları bölümde çalışmak için araştırma yaptıklarını, gelecekteki kariyer hedeflerini bu yönde planladıklarını belirtirken; Hong Kong, Hindistan ve Çin'deki çalışanların yüzde 65'inden fazlası ilk işlerini rastlantısal olarak bulduklarını söyledi. Bir başka tespit ise şöyle; dünya genelinde çalışanların yüzde 72'si geçici işleri kalıcı bir işe sıçrama tahtası olarak görüyor. Bu alanda en yüksek oran yüzde 80 ile Avustralya, yüzde 84 ile Danimrka, yüzde 83 Çin ve yüzde 82 ile Brezilya'da kaydedildi. Diğer yandan çalışanlar yüzde 69 ortalamayla işsiz kaldıkları dönemlerde iş bulma kurumları aracılığıyla yeni bir iş bulduklarını bildirdi.

Dünyada yeni iş arayışı artıyor

Workmonitor'ün yılın ikinci çeyrek araştırmasında "İş Dolaşım Endeksi" de küresel olarak artış gösterdi. 2013'ün son çeyreğine kıyasla 2 puan artan endeks, çalışanların çoğunun önümüzdeki altı ay içinde başka bir iş bulmayı umut ettiğini ortaya çıkardı. Macar çalışanların yarısı başka bir iş arayışıyla listenin ilk sırasında yer aldı. Macaristan'ı Japonya ve Hong Kong izlerken, Almanya'da ise işinden memnun olmayan çalışanlara yüzde 7 daha eklendi. Son altı ayda işinden en memnun çalışanlara sahip ülkeler ise Meksika, Norveç ve Hindistan olarak kaydedildi. Gelecek altı ayda yeni bir iş bulacaklarına inanların oranı artıyor. 6 ay içinde iş bulma olasılığını değerlerdiren Mobilite Endeksi, 2013'ün son çeyreğindeki 107 puandan ilk çeyrekte 108 ve yılın ikinci çeyreğinde 109 puan seviyesine yükseldi. Asya ve Latin Amerika mobilitenin en yüksek olduğu yerler iken, Kuzey-Batı Avrupa endeksin en düşük olduğu bölgeler. Çek Cumhuriyeti, Hindistan, İsviçre ve Meksika'da daha fazla sayıda çalışan, geçtiğimiz altı aya kıyasla yeni bir iş bulma beklentisini artırdı.

İşinden en az memnun olanlar Japonya'da

İş memnuniyetinin en yüksek olduğu ülkeler ise araştırmaya göre Meksika, Norveç ve Hindistan. Bu ülkelerde sırasasıyla yüzde 80, yüzde 79 ve yüzde 77'lik bir kısım işverenlerinden memnun olduğunu bildirirken, Japonya ile Hong Kong sırasıyla yüzde 40 ve 46'lık oranlarla bu alanda son sırada yer alıyor. Macaristan'da iş memnuniyeti yüzde 9 azaldı ve ülke iş memnuniyetinin en düşük olduğu yerler arasında ilk sıralarda yer aldı. Almanya'da da memnuniyetsizlik arttı.

Ülke başına en az 400 görüşme ile gerçekleştirilen "Randstad Workmonitor Eğilim Araştırması"nda küresel olarak çalışanların yüzde 72'si işsiz kalmaktansa geçici bir işte çalışabileceklerini, bunun kadrolu bir iş için iyi bir basamak olduğunu savundu. Geçici bir işi, işsizliğe tercih eden ülkeler arasında Danimarkalı çalışanlar yüzde 84 ile birinci sırada yer alırken, Çin yüzde 83 ile ikinci, Brezilyalı çalışanlar ise yüzde 82 ile üçüncü sırada yer aldı.

İtalyanlar terfi peşinde

Öte yandan terfi ve teşvik konusunda İtalya başta olmak üzere Avrupa ve Kuzey ülkelerinde girişimlerin arttığı, işverenlerin başta yeni nesil olmak üzere nitelikli iş gücünü ellerinde tutabilmek adına yeni projelerle fırsatlar sundukları tespit edildi. Avrupa'da terfiye en fazla odaklı ülke ise İtalya. Lüksemburg 'da geçtiğimiz çeyreğe göre terfiye verilen önem yüzde 11 artarken, Danimarka'da yüzde azaldı. Belçika, terfiye odağın azaldığı ülkelerden. Avrupa dışına bakıldığında Meksika, Hindistan ve Brezilya en yüksek orana sahip ülkeler. İşinden memnun olanların oranın çok düşük olduğu Japonya'daki çalışanlar da terfiye en az dikkat edenler arasında bulunuyor.