Dünyada silah satışları 6 yıl sonra ilk kez arttı

Dünyada silah satışları, jeopolitik tansiyonun yükselmesinin de etkisiyle altı yıl aradan sonra ilk defa arttı. Türkiye'den ASELSAN ve Turkish Aerospace Industries şirketleri ilk 100 içinde yer aldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Stockholm Uluslararası Barış Araştırma Enstitüsü (SIPRI), dünyanın en büyük 100 savunma şirketinin satışlarının, altı yıl sonra 2016'da ilk defa artığını duyurdu. Silah satışlarının geçen yıl, yüzde 1'lik yükselişle 374,8 milyar dolara ulaştığı bildirildi.

SIPRI'nin raporunda, "Silah satışlarındaki artış, bazı ülkelerde yeni büyük çaplı ulusal savunma programlarının uygulamaya konmasıyla ve silah talebini artıran bölgesel gerilimlerle beraber güçlendi" denildi. Özellikle Kuzey Kore krizi ve Güney Çin Denizi'ndeki gerilimin silah satışlarının artmasına yol açtığı ifade ediliyor.

Türkiye'den iki şirket listede yer aldı

ASELSAN, 100 silah şirketi arasında 2016’da 72. sıradan 67. sıraya yükseldi. Şirket 2015 yılında 971 milyon dolar olan satışlarını 2016’da 1,22 milyar dolara çıkardı.

Turkish Aerospace Industries ise 76'ncı sırada yer aldı. Şirket, 2015 yılında 81'inci sırada yer alıyordu. Kurumun satışları 864 milyon dolardan 1 milyar 120 milyon dolara çıktı.

En büyük artış Güney Kore'de

En fazla silah satışı ise Güney Kore tarafından gerçekleştirildi. Kuzey Kore ile gerilimin yükseldiği süreçte, Güney Kore'nin geçen yıl askeri satışları yüzde 20 oranında artırması dikkat çekti.

ABD savunma şirketleri, 217 milyar dolarlık satışla listenin ilk sırasındaki yerlerini korudu.

Dünyanın en büyük askeri üreticisi olan ABD'li Lockheed Martin şirketinin satışları yüzde 11 arttı.

Ordusunu yenileyen Rusya'nın savunma harcamalarının ise, ülke ekonomisindeki durgunluk nedeniyle beklentinin altında kaldığı bildirildi.

Dünyada nükleer silahlara yatırım artıyorDünyada nükleer silahlara yatırım artıyor