Dünyanın gözü Türkiye'deki seçimlerde

Financial Times, "Erdoğan'ın ezici bir zafer kazanmaması Türklerin çıkarına" diye yazdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA – Genel Seçime dört gün kala dünyanın gözü kulağı Türkiye'de. Avrupa ve ABD'nin prestijli gazeteleri Türkiye'deki seçim süreci ve analizlerini sayfalarına taşımaya devam ediyor. Son olarak Financial Times gazetesi, başyazısında 12 Haziran seçimlerinde Türklerin çıkarlarına en iyi hizmet eden sonucun, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ezici bir galibiyet kazanmaması olacağını öne sürdü. AKP'nin, "rahatsız edici otoriter eğilimler" gösterdiği, partiyi kontrol altında tutabilmek için güçlü muhalefete ihtiyaç olduğunu savunan gazete, Erdoğan’ın başkanlık sistemi önerisini, "kaygı verici", "kötü fikir" olarak niteledi.

Financial Times, "Türkiye’nin Seçimdeki Balans Ayarı" başlığını kullandığı başyazısında, Pazar günü yapılacak seçimlerin sonucu konusunda bir kuşku bulunmadığını, tek meselenin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ne kadar oy elde edeceği olduğunu belirterek "Türklerin çıkarlarına en iyi hizmet edecek sonuç, ezici bir zafer elde etmemesidir" diye yazdı.

En iyi umut güçlü bir muhalefet

Bunun AKP’nin başarılarını küçümsemek anlamına gelmediğini, Erdoğan’ın yönetiminde Türk ekonomisinin patlama yaşadığını, ordunun gücünün azaldığını belirten gazete, "Erdoğan’ın popülaritesini hak ettiği"nin altını çizdi. Gazete şöyle devam etti:

"Ancak, AKP için büyük bir galibiyet, problemli olur. Partinin 10 yıl iktidarından sonra rahatsız edici otoriter eğilimler gösteriyor. Bunlar, bir ölçüde Kemalist düzenin üyelerinin, iddia edilen darbe komplolarına bir tepki olabilir. Ancak baskılar daha yaygınlaştı. Gazeteciler ve medya kuruluşlarına (özellikle Doğan grubu) gözdağı verildi. Ordu bir kenara itilmiş, yargı daha az iddialı ve AB üyeliğinin çekiciliği azalmış iken, AKP’yi kontrol altında tutabilmek için en iyi umut güçlü bir muhalefettir."

AKP tartışmalı değişiklikleri geçirebilir

İngiliz gazetesi, aslında Pazar günü seçimlerin öneminin Erdoğan’ın yeni anayasa taahhüdünün olduğunu, yeni anayasaya ihtiyaç bulunduğunu savunarak, "Ancak hassas ve geniş değişiklikleri yapmak, kapsayıcı bir süreç olmalı. AKP, Meclis’teki 550 sandalyeden 367’yi kazanırsa eğer, tek başına tartışmalı değişiklikleri geçirebilir" görüşünü öne sürdü. Gazete şöyle devam etti:

En kaygı verici başkanlık sistemi

"Bunlardan en kaygı verici ise, Sayın Erdoğan’ın Türkiye’yi parlamenter sisteminden başkanlık sistemine geçme niyeti. Bu, iki nedenden dolayı kötü bir fikirdir. Birincisi, Sayın Erdoğan’a, Türkiye’nin icra başında kalma süresini, alışılmış üç dönem yerine beş döneme uzatma yolunu sağlar.

Daha kötüsü de, Türkiye’nin Kürt ve diğer azınlıklarının dertlerinin çözümünü zorlaştırır. Bu, muhalefetteki Cumhuriyet Halk Partisi lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun savunduğu gibi daha büyük merkezsizleştirmeyi gerektirecek. Sayın Erdoğan’ın planı ise, daha aşırı bir yürütme getirir."

CHP daha geniş bir kitleye hitap etmeye başladı

Financial Times, başyazısını, Türkiye’deki muhalefetin daha fazla yol kat etmesi gerektiğini, çıkarlarını ilerletmek için fazla uzun bir süre orduya ve yargıya dayandığını savunarak "Ancak son dönemde CHP, daha geniş bir kitleye hitap etmeye başladı. Bu iyi haberdir. Türkiye’nin yeni parlamentosunun alacağı büyük kararlar, AKP’nin yanı sıra muhalefet tarafından da şekillendirirse, ağırlığı çok daha olur" sözleriyle noktaladı.

Bu konularda ilginizi çekebilir