Dünyaya El Nino uyarısı

Alman bilim insanları, yüzde 75 olasılıkla 2014 yılının kayıtlara geçmiş en sıcak yıl olabileceği uyarısında bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NEW YORK- İngiltere son yılların en büyük sel felaketini yaşarken Türkiye’nin dâhil olduğu güneydoğu Avrupa en kurak yıllarından birini yaşıyor. Türkiye’de hava sıcaklıkları Ocak ayında rekor kırarken bilim adamları kâbus senaryosu gibi tahminlerde bulundu.

Uzmanlar, yüzde 75 olasılıkla 2014 yılının kayıtlara geçmiş en sıcak yıl olabileceği uyarısında bulundu. Bilim insanları, El Nino diye anılan Pasifik’teki okyanus hareketinin atmosfere yüksek miktarda sıcak hava yükleyerek iklimleri altüst edebileceğini iddia ediyor.

'Yaramaz çocuk'geliyor

El Nino adını İspanyolca ‘yaramaz çocuktan’ alıyor. Pasifik’in ekvator bölgesinde suların ısınmasıyla birlikte oluşan rüzgâr akımları, dünyada iklim değişikliğine yol açıyor.

Bilim insanları genelde Pasifik sularındaki değişikliği fark ederek El Nino’nun oluşumunu en fazla altı ay önceden tahmin edebiliyor.

Proceedings of the National Academy of Sciences Dergisi’nde yayınlanan bir araştırmaya göre Alman bilim insanları, şimdi El Nino tahminlerinin bir yıl önceden yapılabileceğini öne sürüyor. Bu sayede ülkelerin aşırı sıcak havalara ve orman yangını gibi afetlere önceden hazırlanabileceğini iddia ediyorlar.

Şiddetli El Nino dalgası, Pasifik Okyanusu’nun ekvator bölgesinde hava sıcaklığının 28 dereceyi geçmesiyle ortaya çıkıyor.

Avustralya Meteoroloji Dairesi’nin iklim tahmini yetkilisi Andrew Watkins, “El Nino’nun 2014’ün ikinci yarısında oluşma riski arttı, ancak hali hazırda kesin bir durum söz konusu değil” dedi.

Watkins, El Nino iklim hareketinin Haziran başında kendini gösterebileceğini, ancak bunun şimdiden öngörülemeyeceğini söyledi. İklim uzmanları, El Nino’nun güçlenmesi halinde kuraklık, orman yangını ve rekoltenin düşebileceği uyarısında bulunuyor. El Nino, yaklaşık 10 yıllık bir döngüde kendini belli ediyor.

ABD’deki ARC Mükemmel İklim Sistemleri Bilim Merkezi (CoECSS) ve Amerikan Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi ve CSIRO’dan bilim adamları küresel ısınmayla aşırı El Nino etkileri arasında bir bağlantı olduğunu iddia ediyor. CoECSS, “Hali hazırda yaklaşık 20 yılda bir aşırı güçlü El Nino etkisi yaşanıyor. Araştırmalarımız artık her 10 yılda bir görülebileceğini gösteriyor” dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir