EADS'ye 'uçan kale' için yeni teklif geldi

Avrupa Havacılık ve Uzay Ajansı, ek masraflarının finansmanı konusunda alıcı ülkelerin sunduğu teklife yakında cevap verecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PARİS - Türkiye'nin de ortağı olduğu askeri nakliye uçağı A400M projesinin ek masraflarının finansmanı konusunda alıcı ülkeler, Airbus ve bu şirkete bağlı Avrupa Havacılık ve Uzay Ajansı'na (EADS) yeni bir teklif sundu.

EADS'ın sözcüsü Alexander Reinhardt, yaptığı açıklamada, alıcı ülkelerin EADS'a yeni bir teklif sunduğunu belirtti. Reinhardt, ajansın teklif üzerinde çalıştığını ve Başkan Louis Gallois'un önümüzdeki günlerde alıcı ülkelere cevap vereceğini söyledi. Reinhardt, teklifin ayrıntılarına ya da ajansın ne zaman cevap vereceğine ilişkin bilgi vermedi.

Financial Times Deutschland'ın haberine göre, Almanya, Fransa, İspanya, İngiltere, Belçika, Lüksemburg ve Türkiye'den oluşan alıcı ülkeler EADS'a 2 milyar euro ek bütçe teklif ederken, 1,5 milyar euroluk kısmının devlet kredileri ile karşılanması düşünülüyor.

Almanya Savunma Bakanlığından dün yapılan açıklamada, 7 alıcı ülkenin EADS'a yeni ortak bir teklif sunduğu belirtilmişti. Açıklamada, bunun aylardır süren müzakerelerde önemli bir adım olduğu vurgulanmıştı.

Müzakereci ülke temsilcilerinden alınan bilgiler doğrultusunda, alıcı ülkelerin, ek masrafların 3,5 milyar euroluk bölümünü üstlenmeye hazır olduğu kaydedilen açıklamada, yaklaşık 2 milyar euroluk ek masrafın, satın alınacak uçak adedinin azaltılmasıyla, 1,5 milyar euroluk kısmının da devlet kredileri ile karşılanmasının düşünüldüğü ifade edilmişti.

Alıcı ülkeler, 2003 yılında Airbus'a toplam 180 askeri nakliye uçağı (A400M) siparişi vermişti. Bu ülkelerin söz konusu tarihte Airbus ile imzaladığı anlaşmaya göre proje 20 milyar euroya mal olacaktı.

Projenin çok karmaşık olması, A400M'lerin teslimatında gecikmelere ve maliyetin artmasına neden oldu. Projenin tamamlanması için 11 milyar euro daha ek ödemeye ihtiyaç bulunduğu belirtiliyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir