EBRD, Türkiye'nin büyüme tahminini yüzde 5,9'a çıkarttı

EBRD, Yunanistan'daki krizin ciddi olduğunu ancak, bunun Türkiye gibi komşu ülkelere önemli bir dağılma etkisinin görülmediğini bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Türkiye'nin, daha önce yüzde 4,7 olarak açıkladığı 2010 yılı büyüme tahminini yüzde 5,9'a yükseltti.

EBRD, en son Ocak 2010'da ekonomik büyüme tahmini oranlarını açıklarken, Türkiye'nin ekonomik büyümesini de yüzde 4,7 olarak bildirmişti.

Üye ülkelerdeki ekonomik büyüme tahminlerini aşağı ve yukarı yönlü revize eden EBRD, Türkiye, Rusya ve Ukrayna'nın ekonomik büyümesini yukarı yönlü revize ederken, Bulgaristan ve Romanya'nın büyümesini ise aşağı yönlü revize etti.

2011'de büyüme beklentisi yüzde 5,2

EBRD'ye göre Türkiye, 2011 yılında da yüzde 5,2 ile hızlı büyümeyi sürdürecek. EBRD, Ocak ayındaki tahmininde, 2011 için yüzde 4 büyüme öngörüsünde bulunmuştu.

Banka, Ocak ayı başında, üye ülkelerin ortalama büyüme oranının yüzde 3,4 olarak açıklarken, şimdi ise Türkiye ve Rusya gibi ülkelerin de performansıyla yüzde 3,7'ye çıkardı.

EBRD, Yunanistan'daki krizin ciddi olduğunu ancak, bunun Türkiye gibi komşu ülkelere önemli bir dağılma etkisinin görülmediğini de bildirdi.

EBRD, Ocak ayında yaptığı açıklamada, bu yıl Doğu Avrupa'da en hızlı ekonomik büyümeyi Türkiye'nin gerçekleştireceğini duyurmuştu.

2010 ve 2011 yıllarına ilişkin tahminlerini güncelleyen EBRD, Ekim 2009'da Türkiye için 2010'da yüzde 3 olarak belirlediği büyüme tahminini, Türkiye'nin artan kredi notunun yabancı sermaye akışını hızlandıracağı beklentisiyle yüzde 4,7'ye yükseltmişti.

50 milyon dolar katkıda bulunacak

Öte yandan, Banka, Türkiye'nin de içinde bulunduğu ülkelere menkul sermaye fonu yatırımına, 50 milyon dolara kadar katkıda bulunacak.

EBRD, 2015'e kadar, Türkiye'nin de içinde bulunduğu bölgedeki yatırımlarını yüzde 50 oranında artırmayı planlıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir