Eide'den Kıbrıs açıklaması

BM Kıbrıs Temsilcisi Eide, Kıbrıslı Rum ve Türk tarafların birleşme görüşmelerini başlatmak için yürüttüğü diplomasiye son verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, liderlerin İsviçre'nin Cenevre kentinde yapılması planlanan Kıbrıs konferansı için öngördüğü yöntemler konusunda yaşanan ciddi görüş ayrılıkları nedeniyle büyük çabalara rağmen ortak bir zemin bulunamadığını söyledi. 

BM'nin Kıbrıs'taki iyi niyet misyonu ofisinden yapılan açıklamaya göre, Eide, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum lider Nikos Anastasiadis arasında dokuz gündür mekik diplomasisi sürdürdüğünü belirterek, bu kapsamda her iki liderin de Cenevre'de yeniden bir Kıbrıs konferansının yapılmasına yönelik isteklerini dile getirdiğini ifade etti. 

Konferansın yapılabilmesi için ortak bir yol bulmaya çalıştıklarına dikkati çeken Eide, "Liderlerin Cenevre için öngördüğü yöntemler konusunda yaşanan ciddi görüş ayrılıklarından dolayı büyük çabalara rağmen ortak bir zemin bulunamadı. Bu nedenle mekik diplomasisinin devam etmesinin bir temeli yok" ifadelerini kullandı.

Bu sabah Akıncı ve Anastasiadis tarafından bilgilendirildiğini vurgulayan Eide, şunları kaydetti:

"Daha sonra BM Güvenlik Konseyinin beş daimi üyesinin büyükelçileriyle ortak bir toplantı yaparak onları da bilgilendirdim. Şimdi de BM Genel Sekreterini bilgilendirip, ilerleme yolundaki tavsiyelerini alacağım."

Kıbrıs'ta müzakereler, KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı'nın göreve gelmesinin ardından Eide'nin arabuluculuğunda Mayıs 2015'te yeniden başlamıştı.

Bu konularda ilginizi çekebilir