”Ekonomide hızlı bir düzelme olmayacak”

ABD Başkanı Barack Obama, ABD ekonomisinin yakın zamanda düzeleceği konusunda çok az umudu olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

WASHINGTON - ABD Başkanı Barack Obama, geçen yıl son çeyrekte sarsıcı biçimde daralan ABD ekonomisinin yakın zamanda düzeleceği konusunda çok az umudu olduğunu söyledi.

Obama, Ulaştırma Bakanlığında yaptığı konuşmada, "2008 yılının son çeyreğinde ekonominin performansı son 25 yıldaki en kötü performanstı. Açıkçası bu yılın ilk çeyreğinde ekonominin düzeleceği konusunda çok az umut var" dedi.

Hükümetinin önündeki en büyük sorunların kredi piyasalarını canlandırmak olduğunu belirten Obama, ABD Merkez Bankası (Fed) ve Hazine Bakanlığının bugün başlattığı yeni borçlanma kolaylığının bu canlandırmada anahtar olacağını ifade etti.

Tüketici borçlanma kolaylığının 1 trilyon dolara kadar borçlanma olanağı yaratacağına işaret eden Obama, "bu, kesinlikle ekonominin düzelmesinin temeli olan kredi piyasalarımızın kilidinin çözülmesine yardımcı olacak" diye konuştu.

Bernanke: Düzelme şansı hükümetin yeteneğine bağlı

Bu arada Fed Başkanı Ben Bernanke de ekonominin düzelmesi umudunun, hükümetin çalkalanan finansal piyasaları destekleme yeteneğine bağlı olacağını söyledi.

Bernanke, Senato Bütçe Komitesi'nde yaptığı konuşmada, Fed, Hazine Bakanlığı ve diğer kurumların piyasaları istikrara kavuşturmak için aldığı bir dizi radikal kararın etkisinin, "düzelmenin zamanı ve gücünün kritik belirleyicisi olacağını" ifade etti.

Hükümetin finansal cephede önemli ilerlemeler kaydettiğini, ancak daha fazlasının yapılması gerektiğini söyleyen Bernanke, Obama hükümetinin, bankaların güçlendirilmesini amaçlayan 700 milyar dolarlık finansal kurtarma programını yenilediğini, ancak ek kaynağa ihtiyaç duyulabileceğini belirtti.

Ekonomik barometrelerin "çok az düzelme gösterdiğini" kaydeden Bernanke, işgücü piyasası koşullarının son haftalarda daha fazla kötüleşebileceğini bildirdi.

ABD ekonomisi geçen yılın son çeyreğinde yüzde 6,2 daralarak, son 25 yıldaki en kötü performansını göstermişti.

ABD'de işsizlik oranı ocak ayında yüzde 7,6'ya çıkarak, 16 yıldaki en yüksek seviyesine ulaşmıştı.