Ekvador, ülkede ABD'li askeri personel istemiyor

Ekvador, ABD Büyükelçiliği'ndeki Savunma Bakanlığı personelinin ülkeden ayrılmasını istedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

QUITO  - Ekvador, ABD Büyükelçiliği'nde görevli ABD Savunma Bakanlığı personelinin ay sonuna kadar ülkeden ayrılmasını istedi. 

ABD Büyükelçiliği, Ekvador hükümetinin 7 Nisan tarihli mektubunda, büyükelçilik bünyesinde çalışan "Güvenlik İşbirliği Ofisi"nin faaliyetlerine son verilmesini ve grubun ay sonuna kadar ülkeden ayrılmasının istendiğini doğruladı. 

ABD Güney Komutası, söz konusu personelin Ekvador'dan ayrılmasının, bu ülkedeki askeri ataşeliği etkilemeyeceğini belirtirken, resmi bir casusluk suçlaması olmadığından ABD'nin bu gelişmeye misilleme yapmasının beklenmediği ifade edildi. 

Ekvador Devlet Başkanı Rafael Correa, ocak ayında Washington yönetiminin ülkede çok sayıda askeri personelinin bulunduğundan şikayet etmiş ve bu kişilerin, "tüm sektörlere sızdığını" savunmuştu. 

O dönemde ABD'nin askeri personelinin bir bölümünün ülkeden ayrılması emrini vermeyi planladığını açıklayan Correa, İspanya'yı ziyaret ettiğinden son gelişmeyle ilgili açıklama yapmadı. 

Ekvador Dışişleri Bakanı Ricardo Patino'nun da Avrupa seyahatinde olduğu belirtildi. 

Ekvador Devlet Başkanı Correa, 2007 yılında göreve geldikten kısa bir süre sonra ABD'li meslektaşlarıyla çok yakın ilişkiler içinde olan askerleri tasfiye etmiş ve ABD'nin uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele için uçuşlarında Manta havaalanını kullanmasına izin veren anlaşmaya son vermişti. 

Rafael Correa'nın 2012 yılında Wikileaks'in kurucusu Julian Assange'a sığınma tanıması da ABD ile Ekvador yönetimi arasındaki ilişkileri germişti. Correa, Washington yönetimini, ülkenin ordusuna ve emniyetine burnunu sokmakla suçlamıştı. 

ABD'nin yakın müttefiki Kolombiya'nın, 2008 yılında düzenlediği sınır ötesi operasyonda Kolombiyalı bir isyancı komutanı öldürmesiyle öfkelenen Correa, o tarihten bu yana ABD Büyükelçisi Heather Hodges dahil olmak üzere üç ABD'li diplomatı sınırdışı etmişti. Büyükelçi Hodges, WikiLeaks'in ifşa ettiği telgrafta paylaştığı, Correa'nın emniyetin üst düzey kadrosundaki yozlaşmanın farkında olduğu, fakat bu konuda birşey yapmadığı izleniminin kurbanı olmuştu. 

Correa hükümeti, geçen kasım ayında da muhalefeti desteklemekle suçladığı ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı'nın (USAID) Ekvador'daki faaliyetlerine son vermesini istemişti. 

Ekvador'un müttefiki Bolivya da geçen yıl USAID'i ülkeden çıkarmıştı. 

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyesi olan Ekvador'un son yıllarda Çin'den finansal destek aldığı biliniyor. 

Ekvador'da yoksullukla mücadele programlarından ötürü popüler olan Correa, insan haklarını baskı altına aldığı ve gazetecilere karşı hakaret suçlamasını kullandığı gerekçesiyle yaygın biçimde eleştiriliyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir