El Beşir hakkında tutuklama emri

Üç yargıçtan oluşan mahkeme, El Beşir hakkındaki soykırım suçlamasını destekleyecek yeterli kanıt olmadığı kararına vardı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

LAHEY - Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir hakkında Darfur'da insanlığa karşı suç ve savaş suçu işlemekten tutuklama emri çıkarttı.

Üç yargıçtan oluşan mahkeme, El Beşir hakkındaki soykırım suçlamasını destekleyecek yeterli kanıt olmadığı kararına vardı.

Ömer El Beşir hakkındaki tutuklama emri, Sudan Devlet Başkanını, 2002 yılında kurulan UCM'nin peşine düştüğü en üst düzey yetkili yaparken, bunun, Sudan'ın batısındaki Darfur'da kargaşayı artırabileceği belirtiliyor.

Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir, Darfur'da 2003 yılında başlayan şiddet eylemlerini yönetmekle suçlanıyor. El Beşir, hakkındaki suçlamaları reddediyor.

UCM Başsavcısı Luis Moreno-Ocampo, Darfur'daki şiddet olaylarında 35 bin kişinin öldürüldüğünü, en az 100 bin kişinin de açlık ve hastalıklar nedeniyle yaşamını yitirdiğini kaydediyor.

UCM, dünyanın ilk daimi savaş suçları mahkemesi olarak 2002 yılında kuruldu. Merkezi Hollanda'nın Lahey kentinde olan UCM, bir BM mahkemesi olarak değil, bağımsız bir yargı organı olarak faaliyet gösteriyor.

"UCM ile işbirliği yapmayacağız"

Sudan, Devlet Başkanı Beşir hakkında tutuklama emri çıkaran UCM işbirliği yapmayacağını bildirdi.

Adalet Bakanı Abdülbasit Babdarat, El Cezire TV'sine verdiği demeçte, "UCM, Sudan açısından yetkili mahkeme değil. Mahkeme kararı siyasi" ifadesini kullandı.

Dışişleri Bakanı Ali Karti de UCM'nin kararını "tümüyle reddettiklerini" söyledi.