”En kötü ekonomik gerilemeyle mücadele ediliyor”

IMF Başkanı Strauss-Kahn, dünyanın, 1929 yılındaki "Büyük Buhran"dan bu yana en kötü ekonomik gerilemeyle mücadele ettiğini bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA/WASHINGTON - IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, dünyanın, 1929 yılındaki "Büyük Buhran"dan bu yana en kötü ekonomik gerilemeyle mücadele ettiğini bildirdi.

IMF'nin 2009 yılı raporu yayımlandı. Strauss-Kahn, raporun girişinde yer alan mesajında, ABD konut piyasasının bir kesiminden kaynaklı krizin hızla tüm dünyaya yayıldığını, gelişmiş ekonomileri, gelişmekte olan ekonomileri ve düşük gelirli ekonomileri etkilediğini ifade etti.

Ülkeler krizle boğuşurken, IMF'nin de ön safhada yer aldığını belirten Strauss-Kahn, savunmanın ilk hattında para cephanesinin tamamının kullanılmasını desteklediğini, Ocak 2008'de küresel mali teşviklerin devreye sokulması çağrısında bulunduklarını kaydetti.

Bunu yaptıklarını çünkü, raporlarının özel talepte sıradışı büyüklükte ve uzun süreli düşüş öngördüğünü ve bunun sadece mali politikayla çözümlenemeyeceğini bildiren Strauss-Kahn, ülkelere, gayri safi yurtiçi hasılalarının yüzde 2'si oranında teşvik paketleri önerdiklerini ve ülkelerin de bunu büyük oranda yerine getirdiklerini belirtti.

Aynı zamanda, bankaların bilançolarının toksik ya da değerini kaybetmiş varlıklardan temizlemesini istediklerini ifade eden Strauss-Kahn, mali krizdeki tecrübelerinin, bu yapılmadığı sürece finansal sistemin düzelmeyeceğini ve talebi destekleme çabalarının sonuçsuz kalacağını kanıtladığını kaydetti.

Krizin, küresel ekonominin hızla devreye sokulabilecek etkili bir savunmaya ihtiyacı olduğunu da gösterdiğini ve IMF'nin bu cephede aktif hareket ettiğini bildiren Strauss-Kahn, IMF'nin, birçok ülkeye finans ihtiyaçlarını gidermesinde yardımcı olduğunu ve bu yüzden krizin ekonomik ve sosyal maliyetlerini hafiflettiğini vurguladı.

IMF'nin borç verme kapasitesini üçe katlayarak 750 milyar dolara çıkardığını ve düşük gelirli ülkelere verdiği imtiyazlı kredilerin kapasitesini de iki katına çıkardığını belirten Strauss-Kahn, ayrıca, IMF'nin özel olarak Esnek Kredi Hattını devreye sokarak ülkelere herhangi bir siyasi koşul aramaksızın geniş destek sağladığını bildirdi.

Strauss-Kahn, düşük gelirli üye ülkelere yönelik özel sorumluluklarının olduğunu, imtiyazlı kredilerin olanaklarının geliştirilerek daha esnek ve etkili olması konusunda çalıştıklarını belirtti. 

Ülkeler arasındaki ekonomik işbirliği

Kriz sırasında, yakın tarihte çok az örneği görülür derecede, ülkeler arasında ekonomik işbirliği yaşandığını ifade eden Strauss-Kahn, ülkeler arasında, mali teşviklerle birlikte finansal alanda ve şu anda da işaretlerinin görülmeye başlandığı üzere bankaların bilançolarının temizlenmesi konusunda işbirliği görüldüğünü kaydetti.

Dünya ekonomisini etkileyen sistemik risklerin azaldığını, 2010 yılının ilk yarısında toparlanma tahmin ettiklerini ifade eden Strauss-Kahn, zorluğun, kriz sona erse bile, bu derece bir işbirliğinin sürdürülmesi olduğunu bildirdi.

Dinamik gelişmekte olan ülkeler dünya sahnesinde daha fazla rol alırken, bunun IMF'ye yansıması olması gerektiğini ifade eden Strauss-Kahn, Uluslararası Para ve Mali Komitenin (IMFC) gelişmekte olan ve düşük gelirli ülkelerin kotalarının artırılması ve daha çok seslerinin duyurulması konusundaki reformlara hız verilmesinin uygun olacağını önerdiğini belirtti.

İleriye bakıldığında, zorlukların göz korkutucu olduğunu ifade eden Strauss-Kahn, küresel finansal krizin henüz sona ermediğini ancak ülkelerin, krizle mücadelede uygulamaya konulan eşi görülmemiş ekonomi politikalarından çıkış stratejileri hazırladıklarını kaydetti.