Enerji devleri Rusya ambargosunu deliyor

ABD ve Avrupa Birliği'nin ekonomik yaptırım kararına rağmen Avrupalı petrol devlerinin Rus şirketleri ile büyük pazarlık masasına oturdukları ortaya çıktı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

dunya.com 

Avrupa'nın önde gelen enerji şirketleri ambargo kararına karşın Rus şirketleriyle büyük anlaşmalara imza atmak için görüşmeler yürütüyor. 

Bu ay başında Avrupa Birliği'nin bu ay başında  Rusya'ya uygulanan ekonomik ambargolara devam kararını vermesine rağmen Avrupalı enerji devlerinin Rus ortaklarıyla sıkı pazarlıklara devam etmesi dikkat çekiyor. 

BP ile Rosnef'ten 700 milyon dolarlık anlaşma

Financial Times'ın olaya yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre, petrol devi BP, Rus devleti enerji şirketi Rosneft ile  Sibirya'daki Taas- Yuriakh petrol sahası hisselerinin yüzde 20'sini kapsayan 700 milyon dolarlık yeni bir anlaşmayı sonlandırmak üzere. Öte yandan İtalyan petrol şirketi Eni ile Norveçli Statoil Rosneft ile sıkı pazarlıklar yürütüyor. Hollanda hükümeti Shell'in müşterek şirketi Salym'ın Rus doğalgaz devi Gazprom Neft ile doğalgaz anlaşmasına yeşil ışık yaktı. 

Uzmanlara göre, ambargoyu delen ekonomik hamlelerin Moskova'nın Davos'a karşı organize ettiği ve bu hafta start alacak 'Uluslararası St Petersburg Ekonomik Forumu'na denk gelmesi manidar. 

'Avrupalı şirketler daha özgür'
 

Konuyu değerlendiren Oxford Enerji Araştırmaları Enstitüsü'nden  James Henderson, "Uygulanan ekonomik yaptırımlara rağmen Rus şirketleriyle Avrupalı şirketlerin iş yapabilmesi ABD'li firmalara oranla daha kolay. Çünkü ABD'nin Rusya'ya uyguladığı ambargo geçmişe dönük ve çok kapsayıcıyken AB'nin uyguladığı yaptırımlar geçmişe dönük değil" 

'Rusya ile yeni fırsatlara açığız'

Öte yandan CNBC'ye konuşan İngiliz petrol şirketi BP'nin CEO'su Bob Dudley," Rusya ile yeni yatırım fırsatlarını keşfetmeye hazırız" dedi. 

Avrupalı enerji şirketlerinin Rusya'ya uygulanan ambargoyu delmesine, Ukrayna ve Kırım politikaları nedeniyle Rusya'ya ekonomik yaptırımların devam etmesini şiddetle savunan Beyaz Saray yönetiminin nasıl bir tepki vereceği merak ediliyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir