”Erdoğan-Putin görüşmesinin ana maddesi enerji oldu”

Rus Kommersant gazetesi, Putin ve Erdoğan'ın Mavi Akım-2'nin inşasıyla ilgili görüşmelerin başlatılması konusunda anlaştıklarını açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

MOSKOVA - Rus Kommersant gazetesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in cumartesi günü Soçi'de yaptığı görüşmeninin ana gündemini enerji konusunun oluşturduğunu duyurdu.

Gazetede, bugün yayımlanan haberde, görüşmede enerji alanındaki işbirliği konusunun ön plana çıktığı belirtilerek, Putin ve Erdoğan'ın Mavi Akım-2'nin inşasıyla ilgili görüşmelerin başlatılması konusunda anlaştıklarını açıkladığına dikkati çekildi.

Rusya'nın Türkiye'den Güney Akım boru hattıyla ilgili yanıt beklediği belirtilen haberde, "Çünkü bu boru hattının Karadeniz'deki bölümü Türkiye'den geçebilir. Edinilen bilgiye göre, Türkiye ve Rusya Başbakanları Güney Akım doğal gaz boru hattının bir kısmının Karadeniz altından geçmesi konusunda ilke anlaşmasına vardı" denildi.

Haberde, "Mavi Akım da Güney Akım ile aynı hattan geçmekte. Sonuç olarak Mavi Akım 2'nin inşa edilmesiyle ilgili görüşmelerin başlatılması kararı alındı. Bu konuda liderler basın toplantısında da konuştular, ancak boru hattının İsrail'e mi, Avrupa'ya mı gideceği konusunda hiç bir şey söylenmedi" ifadelerine yer verildi.

Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Halil Akıncı da Rus İtar-Tass ajansına yaptığı açıklamada, Rus-Türk ilişkileri tarihinde hiç bir zaman en yüksek düzeyde ziyaretler şimdiki kadar sık yapılmadığına dikkati çekerek, iki ülkenin siyasi alanda hiç bir sorunun olmadığı vurgulandı.

"Gümrüklerdeki sorun Türkiye'nin ihracatını sınırlandırıyor"

Akıncı, ekonomik ilişkilerde bir takım sorunlar bulunduğunu özellikle gümrüklerde yaşanan sorunların Türkiye'nin ihracatını sınırlandırdığını belirterek, "Geçen yıl 16 Temmuz tarihinden başlayarak tüm Türk malları gümrüklerde titizlikle kontrol ediliyor. Bazı mallar gümrükte uzun süre bekletiliyor. Bunun nedenini anlamak zor" dedi.

Büyükelçi Akıncı, küresel mali kriz nedeniyle 2009 yılının ilk çeyreğinde Türkiye'nin toplam ihracatının yüzde 26 düştüğünü belirterek, şunları kaydetti:

"Yani, toplam düşüş yüzde 26 iken, Rusya'ya ihracatımız yüzde 53 oranında düştü. Oysa 2008 yılının ilk çeyreğinde toplam ihracatımız yüzde 23, Rusya;ya ihracatımız ise aynı dönemde yüzde 37 artmıştı. Bu rakamları kıyaslarsak gümrük sorununun ne kadar ciddi bir sorun olduğu apaçık ortada. Şimdi Rusya, Türk ekonomisinde ithalat bakımından ilk sıradadır. Biz, öncelikle Rusya;dan doğal gaz ve petrol ithal ediyoruz. Öte yandan, geçen yılki veriler göre, Rusya;nın genel ithalatında Türkiye dördüncü sırada yer alıyor. Ülkelerimiz arasındaki ikili ticarette açık var ve burada denge sağlanmalıdır. Bu açık bir ölçüde turizm ve müteahhitlik hizmetleri sayesinde dengeleniyor. Türkiye, Rusya;ya yaptığı ihracatı artırmak istiyor. Biz açığı kara yolu taşımacılığı sayesinde kapatabilirdik. Fakat şimdi kara yolu taşımacılığı için gerekli belgelerin verilmesinde sınırlamalar getirildi. Neticede, gümrük sorunları yüzünden Rus-Türk ekonomik ilişkileri önemli zarar görüyor. Bence bu sorunlar tamamen suni bir karakter taşımaktadır. Biz, Rusya ile dost olmak istiyoruz ve bu dostluğun temeli de dengeli ekonomik ilişkilerden geçiyor."

"Yukarı Karabağ sorunu"

Türkiye'nin gelecekte Yukarı Karabağ sorununun çözümüne katılıp katılmayacağı yolundaki br soru üzerine Akıncı, şunları söyledi:

"Türkiye, Minsk Grubu'nun üyesidir. Biz, artık Eşbaşkan değilsek de ülkemiz Yukarı Karabağ sorununun çözülmesi için her türlü çabayı destekliyor. Bizim Azerilerle tek ulus oluşturduğumuzu da unutmamak gerekiyor. İhtilaf halindeki iki tarafın alacağı her türlü kararı destekleyeceğiz. Komşularımız arasında hiçbir sorun olmamalıdır. Bu, uluslararası politikamızın temel ilkesidir. Türk ve Azeri halklarının birbirine yakınlığı göz önüne alınırsa biz Azerbaycan;ı memnun etmeyecek herhangi bir karara razı olmayacağız. Aynı zamanda biz, Ermenistan;a doğru belirli adımlar atmaktayız. Bence halklarımızın tarihini incelemeyi bilginlere, tarihçilere bırakmamız gerekiyor. Bugün Ermeni-Türk ilişkilerini, şimdiki kuşakların yararına kurmak gerekiyor. Bunun olabilmesi için ülkelerimiz arasında sıkı bir işbirliği kurulmalıdır."