Eroğlu ile KKTC'de yeni dönem başlıyor

UBP'nin kasım ayında toplanacak kurultayında genel başkanlık seçimi yapılacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LEFKOŞA - Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) Derviş Eroğlu'nun kazandığı, dün yapılan cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları, KKTC'de "yeni bir dönemin" de başlangıcı oldu.

Başbakan ve Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Eroğlu'nun Cumhurbaşkanı seçilmesiyle 50 sandalyeli Cumhuriyet Meclisi'nde 25 temsiliyeti olan UBP'nin milletvekili sayısı 24'e indi ve UBP hükümeti azınlık durumuna düştü.

Eroğlu'nun Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na gitmesi ile hem hükümette, hem de parti içinde hareketli günler yaşanması bekleniyor. UBP hükümetinin, haziran ayından yapılacak yerel seçimlere kadar azınlık hükümeti olarak görevini sürdüreceği tahmin ediliyor.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Eroğlu'nu destekleyen ve mecliste 5 milletvekili ile temsil edilen Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Serdar Denktaş, yerel seçimlere kadar, hükümeti "koşulsuz destekleyeceklerini" açıklamıştı.

UBP ve DP'nin yerel seçimlerde işbirliğine gidip gitmeyeceği merak konusu olurken, UBP ile DP'nin koalisyona gideceği yorumları yapılıyor.

Eroğlu'nun cumhurbaşkanı seçilmesiyle boşalan Gazimağusa'da bir milletvekilliği için de ara seçim yapılacak.

UBP'nin kasım ayında toplanacak kurultayında ise genel başkanlık seçimi yapılacak.

Eroğlu, cumhurbaşkanlığı görevini devraldıktan sonra UBP'den bir milletvekilini hükümeti kurmakla görevlendirecek. Eroğlu'nun görevlendirdiği milletvekili UBP kurultayına kadar parti başkanlığını da yürütecek.

Başbakanlık görevini üstelenecek birçok isim öne çıkmakla birlikte, Eroğlu'nun, hükümeti kurma görevini, Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün'e vereceği yorumları ağırlık kazanıyor.

Eroğlu yeni müzakereci

KKTC'nin yeni Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs sorununun çözümü amacıyla sürdürülen müzakereleri de yürütecek.

Müzakereleri, kuracağı ulusal konsey ve halk konseylerinin desteğiyle sürdüreceğini ilan eden Eroğlu, seçim bildirgesinde şunları belirtmişti:

"Müzakereler Anavatanla tam bir uyum içerisinde yürütülecek. Anavatan Türkiye ile tam bir uyum, sıcak ve yakın bir işbirliği içinde olacağız. Türkiye'nin bizim için taşıdığı önemin bilincindeyiz. Kıbrıs konusu ulusal bir konudur. Anavatanımız Türkiye'nin devlet ve hükümet yetkilileriyle sıcak ve yakın işbirliği içinde süreci yürüteceğiz. Bizim ve Anavatan Türkiye'nin yerinin Avrupa Birliği olduğuna inanıyoruz. Bu inançla çalışacağız."

Eroğlu, dün akşam, seçimi kazandıktan sonra yaptığı konuşmada da Kıbrıs müzakerelerin devam edeceğinin altını çizerek, "Kimse benim müzakere masasından kaçacağımı beklemesin" demişti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir