Eroğlu ve Hristofyas görüştü

KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu, Rum tarafının zemin tartışmasının zaman kaybı olduğunu belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LEFKOŞA – KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un bu hafta yayımlayacağı Kıbrıs raporunun "Genel Sekreter'in izlenimleri dikkate alınarak yazılması gerektiğini" söyledi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un bu hafta içinde Kıbrıs raporunun yayımlanacağını anımsatan Eroğlu, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer'ın 6'lı görüşme istediğini ve bugün 6'lı görüşme yaptıklarını kaydetti.

Eroğlu, liderler, özel temsilcileri, Downer ve BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim katılımıyla yapılan 6'lı görüşmede, sürecin nasıl olması gerektiği, sürecin nereye götürüleceği ve bundan sonraki üçlü görüşme ile uluslararası toplantı konularının tartışıldığını kaydetti.

Görüşme zemininin bilindiğini ve görüşmelerin BM parametreleri doğrultusunda yıllardır devam ettiğini ifade eden Eroğlu, "Şimdi biz bu görevi üstlendik. Bu görevi BM parametreleri içerisinde yürütmeye, olumlu bir sonuca ulaştırmaya çalışıyoruz. Hristofyas ile 4 Mart Cuma günü yeniden bir araya geleceğiz" dedi.

Görüşmede, Kıbrıs Rum tarafının görüşmelerin zeminiyle ilgili tartışmasının gereksiz olduğunu ve zaman kaybı olduğu yönündeki düşüncelerini açık ve net bir şekilde ortaya koyduklarını ifade eden Eroğlu, Downer'ın, Genel Sekreter'in hazırlayacağı rapora ilişkin düşüncelerini de aldığını söyledi.

"Bu raporun Genel Sekreter'in izlenimleri dikkate alınarak yazılması gerektiği konusunda görüşlerimizi ortaya koyduk" diyen Eroğlu, 26 Ocak'ta Cenevre'de üçlü görüşme yapıldığını, devamında da liderler görüşmesi olduğunu kaydetti.

Erbakan'ın cenazesine katılacak

Eroğlu, eski Başbakanlardan Necmettin Erbakan'ın cenaze törenine katılıp katılmayacağına ilişkin bir soru üzerine, yarın sabah İstanbula gidip, akşam dönme düşüncesinin olduğunu, bu konuda konsoloslukla görüştüğünü bildirdi.

Federasyonu tartıştık

Öte yandan Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Kıbrıs müzakereleri kapsamında bugün yaptıkları görüşmede, "konfederasyonu değil, federasyonu tartıştıklarını netleştirdiklerini" savundu.

Rum radyosunun haberine göre, Hristofyas, Rum başkanlık sarayında yaptığı açıklamada, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer'ın açıklamalarına atıfta bulunarak, müzakerelerin BM'nin belirlemiş olduğu zeminde yapıldığını kaydetti.

"Eroğlu'nun görüşme zeminini netleştirip netleştirmediğiyle" ilgili bir soru üzerine ise Hristofyas, "Açıklaması her neyse göreceksiniz" dedi. Rum lider, "Eroğlu ile konfederasyonu değil, federasyonu tartıştığımız konusunu netleştirdik" ifadesini kullandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir