Eski diktatör Noriega hayatını kaybetti

Bir dönem ABD darbesiyle devrilen, Panama'nın eski diktatörü Noriega 83 yaşında hayatını kaybetti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Panama'nın eski diktatörü ve uyuşturucu ticaretine ve baskıya dayalı bir rejimin lideri olan Manuel Noriega, 83 yaşında hayatını kaybetti. Noriega'nın ölümünü dün gece Twitter üzerinden duyuran Panama Cumhurbaşkanı Juan Carlos Varela, Panama tarihinde bir bölümün kapandığını söyledi.

Noriega 1983-1989 arasında ülkeyi yönetmeden önce Amerikan Merkezi Haberalma teşkilatı (CIA) için casusluk yapmıştı.

Pablo Escobar gibi tanınmış uyuşturucu kaçakçılarıyla işbirliği yaptığı bilinen Noriega döneminde ülkedeki yolsuzluk dalgasının sürerken ABD Panama'ya asker çıkararak Noriega iktidarını devirmişti.

Noriega ile ABD arasındaki ilişkiler bozulunca Panama'ya çıkan 28 bin Amerikan askeri başkenti ele geçirmiş ve Noriega'yı yakalamıştı.

Noriega ABD'de hapis cezasına mahkum olmasına rağmen, Panama'da bir cinayetten dolayı hüküm giydiği Panama'da hapis cezasını çekiyordu.

Yakalandıktan sonra ABD, Fransa ve Panama'da değişik suçlardan hapis yatan Noriega beyin tümörü nedeniyle geçirdiği ameliyattan bu yana komadaydı.

ABD Senatosu'nun bir alt komitesi hazırladığı bir raporda Noriega'nın "...yarıkürenin uyuşturucu ticaretine dayalı ilk hırsız yönetimini (narkokleptokrasi) kurduğunu ve bir yabancı liderin ABD'yi nasıl manipüle edebileceğini kanıtladığını"belirtmişti.