Esnek para politikası hedefliyor
Çin merkez bankası daha serbest yuan kuru ve esnek para politikası hedefliyor.
BEIJING - Çin Merkez Bankası, döviz kurunun belirlenmesinde piyasanın daha büyük rol oynamasını özendireceğini ve döviz kuruna müdahaleden "düzenli bir şekilde" el çekeceğini açıklarken, dalgalı seyir izleyen sermaye girişleri nedeniyle kredi büyümesini destekleyecek esnek bir politika uygulayacağını açıkladı.
Dış ticaret açığının Şubat ayında en az son 10 yılın en yüksek seviyesine yükselmesini ardından konuşan merkez bankası başkanı Zhou Xiaochoua, para politikasında bundan sonraki değişikliklerin ödemeler dengesi, piyasalarda oluşan yuan talebi ve uluslararası sermaye akımlarının belirlediği likidite koşullarına bağlı olarak yapılacağını kaydetti.
Zhou yaptığı açıklamada, "Yuan denge seviyesine yaklaştıkça, piyasa güçleri yuan kuru üzerinde daha büyük rol oynayacak. Piyasanın daha fazla rol oynamasına izin vereceğiz ve bunu özendireceğiz. Merkez Bankası olarak piyasaya katılımımızı ve yaptığımız müdahaleyi düzenli bir biçimde azaltacağız" dedi.
Merkez bankası başkanı, işlem bandı merkez bankasınca belirlenen yuanın bugün sert şekilde değer kaybetmiş olmasına rağmen işlem bandının genişletileceği şeklindeki söylentiler konusunda açıklama yapmadı. En son altı işlem seansının beşinde kur bandını daha yüksek seviyelerde belirleyen merkez bankasının bu adımları, ihracatta artışın ve ekonomide büyümenin sağlanması için Çin yönetiminin döviz kurunu kullandığı şeklinde spekülasyona yol açmıştı. Zorunlu karşılıklar ve politika faizi Zhou'nun açıklamaları, yatırımcılar arasında artık oldukça yerleşmiş olan zorunlu karşılık oranlarının indirileceği beklentisini daha da kuvvetlendirdi. Ticari bankaların merkez bankasında tutmak zorunda oldukları paranın azaltılmasıyla kişi ve kuruluşlara daha fazla kredi verilmesi sağlanabiliyor. Merkez Bankası'nın yıllık konferansında konuşan Zhou, "Zorunlu karşılık indirimleri için çok yer var... Fakat bu gerekli mi diye de düşünmeliyiz... ve piyasadaki likiditeyi izlemeliyiz" dedi.
Zhou, piyasanın politika faizinde değişim öngörmesi gerekip gerekmediği konusunda ise nüanslı açıklamalarda bulundu. "Merkez bankası her zaman fiyat araçlarına önem verdi. Politika faizini 2011 üçüncü çeyrek ile 2010 son çeyrek arasında beş defa artırıldı. Fakat bu bizim için bir araç, bunu kullanırken diğer sınırlamaları da göz önüne almamız gerekiyor. Bunlardan biri de sermaye akımlarının etkileri." Çin kapalı bir finans sistemine sahip olduğu için spekülatif sermaye girişlerini özendirmek istemiyor. Çünkü finans sistemine girişlerin yuan cinsi tahvil ihraçları ile sterilize edilmesi gerektiği için, yuan cinsi para arzında meydana gelecek artışlar enflasyon baskısı yaratabiliyor.
(Reuters)