Euro Bölgesi 3.çeyrekte büyüdü

Euro Bölgesi, yılın üçüncü çeyreğinde önceki çeyreğe göre yüzde 0,3 büyüdü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

19 üyeli Euro Bölgesi'nde mevsimsellikten arındırılmış Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) üçüncü çeyrekte yüzde  0,3 arttı. Veriler ayrıca, Euro Bölgesi'nde yıllık GSYH'nin, yüzde 1,6 arttığını ortaya koydu. Açıklanan veriler beklentilerle paralellik gösterdi.

Avrupa İstatistik Ofisi'nin (Eurostat) bugün açıkladığı ikinci tahmin verilerine göre, 28 üyeli Avrupa Birliği'nde (AB) mevsimsellikten arındırılmış GSYH, önceki çeyreğe kıyasla yüzde 0,4, yıllık bazda yüzde 1,9 büyüdü.  

Böylece Euro Bölgesi'ne ve AB'ye ilişkin ikinci tahmin büyüme verileri, daha önce açıklanan öncü verileri teyit etti.  

Verinin kapsadığı AB üyesi ülkeler arasında çeyrek bazda en yüksek büyüme yüzde 1,4 ile Romanya'da görüldü. 

Bu dönemde GSYH İspanya'da yüzde 0,8, İngiltere'de yüzde 0,5, Almanya'da yüzde 0,3, Fransa'da yüzde 0,3 ve İtalya'da yüzde 0,2 arttı.  

Avrupa'nın sorunlu ülkesi Yunanistan'ın ekonomisi ise söz konusu dönemde yüzde 0,9 daraldı. Öncü verilerde Yunanistan ekonomisinin yüzde 0,5 daraldığı açıklanmıştı.  

AB'de aynı dönemde Yunanistan'ın yanı sıra ekonomisi daralan diğer ülkeler yüzde 0,5 ile  Finlandiya ve Estonya, yüzde 0,1 ile de Danimarka oldu. 

Yıllık bazda kıyaslandığında üçüncü çeyrekte AB'ye üye ülkeler arasında en yüksek büyüme, yüzde 5,6 ile Malta'da kaydedildi.  İspanya yüzde 3,4, İngiltere yüzde 2,3, Almanya yüzde 1,7, Fransa yüzde 1,2, İtalya yüzde 0,8'lik büyüme performansı gösterdi. Bu dönemde ekonomisi daralan ülkeler ise yüzde 1,1 ile Yunanistan, yüzde 0,2 ile de Finlandiya şeklinde sıralandı. 

Hane halkı nihai tüketim harcamaları, GSYH artışına olumlu katkı yaptı 

Yılın üçüncü çeyreğinde, hane halkı nihai tüketim harcamaları Euro Bölgesi'nde yüzde 0,4, AB'de 0,5 arttı. Gayri safi sabit sermaye oluşumu Euro Bölgesi'nde sabit kalırken, AB'de ise yüzde 0,3 arttı. 

Bu dönemde, ihracat tek para birliğinde yüzde 0,2, AB'de de yüzde 0,3 yükselirken, ithalat ise Euro Bölgesi'nde yüzde 0,9, AB'de yüzde 1,4 arttı. 

Hane halkı nihai tüketim harcamaları ile dış ticaret dengesi her iki bölgede de GSYH artışına katkı sağladı. Gayri safi sabit sermaye oluşumu Euro Bölgesi'nde değişmezken, AB'nin GSYH artışına olumlu katkı sağladı.