Euro Grubu topa tuttu

Eski Yunan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis Euro Grubu'nu sert sözlerle eleştirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Eski Yunan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis istifasından sonraki ilk röportajında Euro Grubu ve Yunan Başbakan Aleksis Çipras’la ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. 

"Bana boş boş baktılar"

Beş ay boyunca günde 2 saat uyuduğunu ve yaşadığı stres sona erdiği için rahatlamış hissettiğini söyleyen Varoufakis, Euro Grubu’yla yaptığı görüşmelerin detaylarını anlattı.   Varoufakis, Euro Grubu’yla ekonomik argümanlarla konuşmaya çalıştığını fakat kimsenin buna yanaşmadığını vurguladı. “Üstüne çok çalıştığım, mantıksal bütünlüğü olan argümanlarla karşılarına gittiğimde bana sanki hiç konuşmamışım gibi boş boş baktılar” dedi. Eski Bakan,Euro Grubu’nun, Avrupalıların hayatlarını belirlemek gibi bir gücü elinde tutarken hiçbir üyenin kimseye hesap vermediğini ve aslında bu grubun pek de işlemediğini belirtti.  

Schaeuble şefliğinde bir orkestra

Varoufakis Euro Grubu’nu adeta şef görevini Schaeuble’nin yönettiği bir orkestraya benzetti. Sadece Fransız Bakan Michel Sapin’in zaman zaman üstü kapalı bir şekilde karşı çıktığını fakat güçlü ve uzun süren bir tepki olmadığını dile getirdi.   Varoufakis, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Çipras’a endişelenmemesini ve Yunanistan’ın Troyka’yla çalışması gerektiğini, kötü bir şey olmasına izin vermeyeceğini söyleyerek Yunan Başbakan’ı yatıştırmaya çalıştığını belirtti. 

Çipras'ı ben şekillendirdim

Varoufakis, 4 buçuk yıl önce SYRIZA lideri ile tanıştığında Çipras’ın görüşlerinin tam oluşmamış olduğunu söyledi. Son zamanlardaki fikir ayrılıklarına rağmen “Görüşlerinin şekillenmesine yardımcı olduğumu düşünüyorum” dedi.  

Bu konularda ilginizi çekebilir