Eylülde küresel petrol arzı değişmedi

Uluslararası Enerji Ajansının raporuna göre, eylülde küresel petrol arzı günlük 96,6 milyon varilde kaldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Küresel petrol arzı, eylülde bir önceki aya göre değişiklik göstermeyerek günlük 96,6 milyon varilde kaldı.

Uluslararası Enerji Ajansının (IEA) "Aylık Petrol Piyasası Raporu"na göre, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütünün (OPEC) üretimi, eylülde günlük 90 bin varil artarak 31,72 milyon varile çıktı. Üretimin yükselmesinde Irak'ın rekor seviyedeki petrol arzı etkili oldu. Eylülde Irak'ın petrol üretimi günlük 130 bin varil artışla 4,30 milyon varile yükselerek rekor kırdı. Yaşanan artışla, OPEC'in eylül ayındaki toplam petrol üretimi geçen yılın ortalamasına göre günlük 940 bin varil fazla gerçekleşti. OPEC'in en çok üretim yapan ülkesi Suudi Arabistan'ın petrol arzı, eylülde günlük 10,20 milyon varile geriledi. 

Küresel petrol talep artışında beklenen yavaşlama ve OPEC dışı ülkelerdeki artan petrol üretiminden dolayı, geçen ayın raporuna göre, bu yıl OPEC ham petrol talep tahmini günlük 100 bin varile, 2016'da ise günlük 200 bin varil düşürüldü. 2016'da OPEC petrolüne olan talebin günlük 31,1 milyon varil olacağı tahmin ediliyor. Bu talep bu yılın ortalamasına göre günlük 1,4 milyon varil fazla.

Rapora göre, eylülde küresel petrol üretimi günlük 96,6 milyon varilde sabit kaldı. OPEC dışı ülkelerin düşük üretimi, yüksek OPEC üretimi ile dengelendi. OPEC dışı ülkelerin petrol üretimi de Kuzey Amerika'daki düşük üretimden kaynaklı günlük 180 bin varil gerileyerek 58,3 milyon varil oldu. Düşük petrol fiyatları ve harcama kesintilerinden dolayı, 2016'da OPEC dışı ülkelerin petrol üretiminin bu yıla göre günlük 500 bin düşüşle 57,8 milyon varile gerileyeceği tahmin ediliyor. Bu durumdan en çok ABD, Rusya ve Norveç'in etkileneceği öngörülüyor.

Küresel petrol talebi tahmini bu yıl için günlük 94,5 milyon varil, 2016 için de günlük 95,7 milyon varil oldu. 2016'da en yüksek talebin, günlük 32,5 milyon varille Asya Pasifik ülkelerinden gelmesi öngörülürken, Amerika kıtası günlük 31,5 milyon varille ikinci sırada yer alıyor. Avrupa'nın ise günlük 14,3 milyon varille petrol talebine üçüncü büyük katkıyı yapması bekleniyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir