Facebook trafiği hız kesiyor

Dünyada Facebook kullanıcı sayısı 700 milyona yaklaştı. Ancak son veriler, ABD, İngiltere ve Rusya dahil, çeşitli ülkelerde geçen ay Facebook kullanıcılarının düşüş kaydettiğini gösteriyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Hayatımıza 2004 yılında giren sosyal iletişim ağı Facebook'un artık yerleşmiş olduğu ve yaygın olarak kullanıldığı bazı Batı ülkelerinde "doyma noktasına geldiği" yorumları yapılıyor. Halen 700 milyona yakın kişinin, bir başka deyişle dünya nüfusunun yüzde 10'unun, Facebook hesabı var.

Dış Haberler Müdürümüz Evrim KÜÇÜK, Facebook'taki gelişimi derledi.

Buna göre sosyal paylaşım siteleri arasındaki eğilimleri izleyen Inside Facebook isimli bir danışmanlık grubu, mayıs ayında ABD'deki Facebook kullanıcılarının 6 milyon azaldığını açıkladı. ABD'nin yanında Kanada'daki kullanıcı sayısı da geriledi ve 1.52 milyon kişi azalarak 16.6 milyona indi.

Grup, İngiltere, Kanada, Norveç ve Rusya'da da Facebook kullanımının 100 bin kişinin üzerinde düştüğünü bildirdi. Bütün bu ülkelerde Facebook artık iyice yerleşmiş olduğu için, sosyal paylaşım sitesinin kimi ülkelerde artık daha fazla yaygınlaşmayacağı saptaması yapıldı. Araştırmacılar, özellikle ABD'de nüfusun yaklaşık yarısı Facebook'a abone olduğunda, doğal bir sınıra varılmış olduğunu düşünüyorlar. Araştırmacılar, bir aylık verilere dayanarak fazla ileri varsayımlarda bulunulmaması gerektiğini belirtmekle birlikte, birçok ülkede Facebook'un büyümesinde yavaşlama olduğuna dikkat çekiyorlar.

Son iki ayda Facebook'un dünya çapındaki büyümesinde de yavaşlama gözlendiği belirtilmekte. Art arda iki aydır Facebook kullanıcı sayısındaki artışta dünya genelinde bir yavaşlama görüldü. Nisan ayında kullanıcı sayısı 13.9 milyon kişi artış gösteren sitenin kullanıcılarına mayıs ayında 11.8 milyon kişi eklendi. Facebook trafiği yavaşlamasına karşın sitenin haziran başı itibariyle 687 milyon aktif kullanıcıya sahip olduğu belirtildi.

Türkiye'deki kullanıcı sayısı 28.2 milyona çıktı

Facebook'un yaygın olduğu ülkelerden Türkiye'deyse, kullanıcıların yıllık artış oranı yüzde 2.1 oldu ve mayıs ayında 28.2 milyona ulaştı. Türkiye'deki Facebook kullanımı, ABD, Endonezya, İngiltere'den sonra, dördüncü sırada yer alıyor. Yeni yeni Facebook kullanımı yaygınlaşan ülkelerden biri olan Brezilya'da geçen ay, sosyal paylaşım sitesini kullananların oranının yüzde 10 arttığı bildiriliyor.

Hindistan, Mısır, Meksika ve Filipinler de Facebook merakının büyük artış gösterdiği ülkelerden bir diğeri. Ancak analistler, Facebook'un Çin pazarına girmeden aylık 1 milyar kullanıcı hedefini yakalamasının zor olduğunu söylüyor. Facebook'un Çin pazarına girmesiyle ABD'den bile daha fazla kullanıcı sayısına ulaşabileceği ifade ediliyor.

Ayda 6 milyar adet fotoğraf ekleniyor

Bu arada Facebook kullanıcı sayısının 700 milyona yaklaşmasının yanında, Pixable'a göre Facebook'un bu yaz aylarında fotoğraf sayısında da bir rekor kırarak 100 milyar fotoğraf depolama sayısına ulaşması bekleniyor. Pixable, 100.000 Facebook kullanıcısının verilerini inceleyerek siteye ayda 6 milyar fotoğraf eklendiğini ortaya çıkarmış. Pixable'ın en son analizine göre bayan üyeler profil resmini 2 haftada bir güncellerken, erkek üyeler profil resimlerini 3 haftada bir değiştiriyor.

Halka arz için bankalarla görüşüyor

Dünyanın en büyük sosyal paylaşım sitesi Facebook, yakaladığı başarıyı nakde çevirmek için halka arz hazırlığında. Facebook yöneticileri ve bankalar halka arzın büyüklüğü ve zamanlaması konusunda görüşüyor. Tahminlere göre halka açıldığında Facebook'un değeri 100 milyar doları aşabilir.

Piyasalarda, Facebook'un, halka arz olduğunda 23 milyar dolar değerlemeye ulaşan Google'ın 4 katının üzerine çıkabilmesinin çok gerçekçi olmadığı konuşulsa da, LinkedIn'in halka açılmasının ardından değerinin 9 milyar dolara yaklaşması, Groupon'un 15-20 milyar dolar arasında bir değerle halka arz edileceği tahminleri ile birlikte değerlendirildiğinde Facebook'un bu rakama ulaşmasının sürpriz olmayacağı belirtiliyor.

Yakın zamanda 50 milyar dolar üzerinden yatırım almış olan Facebook'un değerinin ikinci el hisse pazarında 70 milyar dolarlar seviyesine ulaşmış olması da 100 milyar doları daha gerçekçi gösteren diğer veriler.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir