Fannie ve Freddie CEO'ları bu yıl 6'şar milyon dolar kazanacak

Vergi mükelleflerine 111 milyar dolara malolan firmaların tepe yöneticilerine verdikleri maaşlar eleştirilere yol açacak gibi görünüyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NEW YORK - ABD'de devlete ait tutsat (mortgage) kuruluşu Fannie Mae ve Freddie Mac'in üst yöneticilerinin her birinin geliri bu yıl 6 milyon doları bulabilecek.

ABD Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SEC) belgelerine göre, Fannie Mae'nin Üst Yöneticisi Michael Williams ve Freddie Mac'in Üst Yöneticisi Charles Ed Haldeman'ın her biri 900 bin dolar maaş, 3,1 milyon dolar vadeli ödeme ve bazı performans kriterlerini yerine getirmesi halinde 2 milyon dolar olmak üzere 6 milyon dolar kadar gelir elde edebilecek.

Willams ve Haldelman'ın ödeme paketleri Hazine Bakanlığı ve Federal Konut Finans Kurumu (FHFA) tarafından onaylanırken, yöneticilere yapılacak bu ödemelerin kurtarma paketleri konusunda yeni eleştirilere yol açabileceği belirtiliyor.

Şirketlerin mükelleflere maliyeti 111 milyar doları buldu

Freddie Mac, Temmuz ayında Haldeman'ı işe aldığında yıllık maaşının 900 bin dolar olduğunu açıklamış, ancak diğer ödemelerle ilgili bilgi vermemişti. Şirket, Eylül ayında işe aldığı yeni finans direktörü Ross Kari'nin ödeme paketinin 5,5 milyon doları bulabileceğini kaydetmişti.

Fannie Mae'nin üst yöneticilik görevine Nisan ayında getirilen Williams, geçen yıl maaş olarak 676 bin dolar, pey akçesi olarak 260 bin dolar almıştı.

ABD'de Eylül 2008'de yönetimi devletin denetimine geçen Fannie Mae ve Freddie Mac'in vergi mükelleflerine maliyeti 111 milyar doları buldu.

Fannie Mae ve Freddie Mac, ABD'deki tüm tutsat kredilerinin yarısından fazlasını elinde bulunduruyor ve bu kredilerin toplamı 5,5 trilyon dolara çıkıyor.