Fas'ta hükümet krizi

Fas'taki koalisyon hükümetinden ayrılan İstiklal Partisi, ana muhalefetteki Halk Gücü Sosyalist Birlik Partisiyle (USFP) ittifak kararı aldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

RABAT - Fas'taki koalisyon hükümetinden ayrılan İstiklal Partisi, ana muhalefetteki sol muhalif hareketi Halk Gücü Sosyalist Birlik Partisiyle (USFP)  ittifak kararı aldı.

İstiklal Partisi'nden, USFP üyelerinin de katıldığı Yürütme Kurulu toplantısının ardından yapılan ortak yazılı açıklamada, iki partinin siyasi, ekonomik ve sosyal konulara odaklı, alternatif muhalefet cephesi kuracakları belirtildi.

Tarafların ittifak metninin uygulanması için ortak bir komisyon kurulmasını kararlaştırdığı, yeni oluşumun ülkedeki aşırı gruplar ve gerici akımlarla mücadele edeceği vurgulandı.

Fas'ın toprak bütünlüğü ile çevrenin korunması, son yıllarda ilerleme ve gelişme yolunda ciddi bedeller ödeyen Fas halkının karşılaştığı sıkıntılarla mücadele gibi çeşitli ilkeleri kapsayan yeni anayasanın uygulanmasının zorunluluğuna dikkati çekilen açıklamada, herhangi bir ideolojik vesayet dayatmadan kültürel ve sanatsal faaliyet özgürlüğünün savunulması, aydınlar, düşünürler ve sanatçılara hak ettikleri değerin verilmesi istenerek, medyayı baskı altına alma girişimlerinin karşısında durulması çağrısı yapıldı.

İstiklal Partisi, 11 Mayıs'ta, hükümetin bireysel kararlar alması, yolsuzluğu teşvik eden politikalar benimsemesi ve Başbakan Abdülilah Benkiran'ın, parti liderliği ile hükümet görevini birbirine karıştırmasını ileri sürerek hükümetten çekilme kararı aldığını açıklamıştı.

Fas'ta geçen Salı günü de hükümet ortağı İstiklal Partisi'nden Ekonomi ve Maliye Bakanı Nizar Bereke, Enerji Maden Su ve Çevre Bakanı Fuad ed-Duveyri, Yurt Dışındaki Faslılardan Sorumlu Bakan Abdullatif Mazuz, Sanayi Bakanı Abdussamed Kuyuh'un yanı sıra Dışişleri Bakan Yardımcısı Yusuf el-İmrani, hükümetteki görevlerinden istifa etmişti.  

İstiklal Partisi liderlerinden Kerim Galab'ın başkanlık ettiği 395 üyeli Fas Meclisi'nde 60 milletvekiline sahip İstiklal Partisi'nin çekilmesiyle koalisyon hükümetinin milletvekili sayısı 220'den 160'a düştü.

Adalet ve Kalkınma, Halk Hareketi, İlerleme ve Sosyalizm partilerinin oluşturduğu üçlü koalisyonun görevine devam edebilmesi için en az 198 sandalye sayısına ulaşması gerekiyor.