Fed faizinde artık 'zaman’ değil 'oran’ tartışılıyor

Uzmanlar artık Fed’in faizleri ne zaman artıracağını değil, ne kadar artıracağını tartışıyor. Son gelen ABD istihdam verileriyle trader ve uzmanlar Fed’in yüzde 70 ihtimalle faiz artışı yapmasını bekliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DIŞ HABERLER - Yatırımcılar, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen ve diğer merkez bankası yetkililerinin geçen hafta ABD ekonomisinin ivmesine duydukları güveni yansıttıkları konuşmalarının ardından, faiz artırımının aralık ayındaki toplantıda yapılacağına ilişkin beklentilerini artırdılar. Aralık ayında gerçekleşecek Fed toplantısında Yellen’ın faiz artırımına kapıyı açık bıraktığı konuşmasının ardından uzmanlar ABD’de faizlerin ne zaman artırılacağını değil, artışın ne kadar olacağını değerlendiriyor. Traderlar, Fed’in aralık ayındaki toplantıda faiz artırımına gitme ihtimalini yüzde 70 olarak görüyor. Bu olasılık, cuma günü açıklanan ve beklenenden çok daha iyi çıkan ABD istihdam verisinden önce yüzde 56 seviyesindeydi. Basın toplantısı da gerçekleşecek olan aralık fomc toplantısında yellen’in faizlerin kademeli olarak artırılacağını vurgulaması bekleniyor.

Moody’s: Fed faizleri artırmazsa sürpriz olur

Moody’s Analytics Direktörü Ryan Sweet, beklentileri aşan ekim ayı tarım dışı istihdam verisinin, ABD Merkez Bankası’nın faiz artışına aralık toplantısıyla başlama olasılığını yüzde 75’e yükselttiğini belirterek, “Fed yetkililerinin birçoğu, takvimlerinde aralık ayını zaten işaretlemişti. Bu güçlü verilerden sonra sıkılaştırmaya aralık toplantısıyla başlamamaları sürpriz olur” dedi. ABD’de son dört aydır beklentilerin altında seyreden tarım dışı istihdam, ekimde 271 binle tahminlerin çok üzerinde gerçekleşirken, işsizlik beklentiler paralelinde yüzde 5’e geriledi.

‘Yol üstündeki bir engel ortadan kalktı’

New York’ta, ABD tahvil satışlarına teklif verme hakkı olan 22 piyasa yapıcı kuruluşlardan biri olan Jeff eries Group LLC’nin devlet tahvilleri ekonomisti Thomas Simons, “Yol üstündeki bir engel açık bir şekilde ortadan kalktı,” dedi ve “Kasım ayı istihdam raporunun, aralık ayında faiz artırımına gidilmesini makul kılmak için bir patlama yapmak zorunda değil. Cuma günü açıklanan veriler, Fed’in bir çok kontrol kutusuna tamam işareti koymasına neden oldu: İyi ücret verileri, iyi istihdam” şeklinde konuştu. High Frequency Economics Başekonomisti Jim O’Sullivan da 271 binle yılın en yüksek artışını kaydeden tarım dışı istihdamın, işgücü piyasasına ilişkin diğer verilerle tutarlı bir tablo oluşturduğuna işaret ederek, “Diğer bir deyişle, Fed’in sıkılaştırmaya başlamaktaki ön koşulu, ‘işgücü piyasasındaki iyileşme’ sağlanmış oldu” şeklinde konuştu.

San Francisco Fed Başkanı John Williams ise, ABD ekonomisinin tam istihdamın en azından bir ölçümüne ulaştığını ve ekim ayında faizi sıfır seviyesinde tutma kararının çok zorlu bir karar olduğunu söyledi. Williams, “Bence, karar oldukça zorluydu ve kısmen, ilerlemekte olduğumuz sulardaki ters akıntıları yansıtıyordu,” dedi. 

123123-g.jpg

FED'in tahminleri beklentilerin biraz üzerinde!

HSBC küresel foreks araştırmaları direktörü David Bloom, Fed’in faiz oranlarını kademeli olarak yükseltmek istediği noktaların piyasaların beklentilerinin üzerinde olduğunu belirtiliyor. Bloom “Fed ya da piyasa, sadece biri haklı çıkacak” diyerek istihdam verilerinin ardından piyasanın da Fed’e yaklaşabileceğini ekledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir